Неуспехът на Грузия да се интегрира в ЕС е от

...
Неуспехът на Грузия да се интегрира в ЕС е от
Коментари Харесай

Борел: Неуспех на Грузия да се интегрира в ЕС ще е от полза на Русия

„ Неуспехът на Грузия да се интегрира в Европейски Съюз е от изгода на Русия “, съобщи ръководителят на външната политика на блока Жозеп Борел, като прикани Тбилиси да реализира демократични промени, съобщи Агенция Франс Прес.


Миналата година Европейски Съюз удостовери " европейската вероятност " на Грузия, само че отсрочи кандидатурата и́ за участие, само че даде кандидатури на Украйна и Молдова, като съобщи, че Тбилиси първо би трябвало да направи промени.

При визитата си в Грузия Борел съобщи: " Без подозрение Грузия принадлежи към европейското семейство ".

Той обаче акцентира, че до момента Тбилиси е извършил единствено три от 12-те условия, които Европейски Съюз сложи като авансово изискване за даване на формален статут на претендент за участие на страната.

" Русия ще бъде доста щастлива, в случай че не успеем да интегрираме Грузия в Европейски Съюз “, съобщи Борел на конференция дружно с министър-председателя на Грузия Иракли Гарибашвили, като добави, че " Европейски Съюз няма да изостави Грузия ".

Борел също по този начин разкритикува неотдавнашното решение на Грузия да възобнови директните полети с Русия, като прикани Тбилиси да се съобрази с политиката на Европейски Съюз във връзка с Кремъл.

Той съобщи, че " единственото вярно политическо решение би било да се даде на Грузия кандидатура за участие в Европейски Съюз до края на годината ".

Ако Европейски Съюз не одобри Тбилиси, това " ще изпрати неправилно обръщение към Русия ", сподели ръководителят на външната политика на блока.

Грузинските управляващи са изправени пред възходяща интернационална рецензия поради възприеманото оттегляне от демокрацията и обвързването с Кремъл, което съществено утежнява връзките на Тбилиси с Брюксел.

През март Грузия беше разтърсена от митинги, откакто държавното управление вкара закон в съветски жанр за " задграничните сътрудници ", а през май бяха обновени директните полети за Русия, което провокира наказание от страна на Европейски Съюз.

През октомври Европейски Съюз би трябвало да оцени напредъка на Грузия в програмата ѝ за промени и да прегледа идващите стъпки в процеса на присъединение на страната.

Условията на Европейски Съюз включват преустановяване на политическата поляризация, възстановяване на медийната независимост и независимостта на съдилищата, изборни промени и " деолигархизация ".

Кандидатурата на Грузия за участие в Европейски Съюз е залегнала в конституцията и се поддържа - съгласно изследванията на публичното мнение - от 80 % от популацията./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР