Неуспехът на антибългарската кампания по време на изборите в Северна

...
Неуспехът на антибългарската кампания по време на изборите в Северна
Коментари Харесай

МВнР: Неуспехът на антибългарската кампания на изборите показа, че не се подкрепя от гражданите на Северна Македония

Неуспехът на антибългарската акция по време на изборите в Северна Македония сподели, че тя не среща поддръжката на жителите на страната. Това се показва в позиция на българското външно министерство по отношение на “проведената през миналата седмица нападателна политическа акция, обвързвана с целенасочена корист с тематиката за владеене на българско поданство в изборния развой в Република Северна Македония “.

Миналата седмица, дни преди втория тур на локалните избори, ръководещата партия СДСМ на Зоран Заев, че крие българското си поданство. Арсовска отхвърли да има такова, а по-късно завоюва и изборите в Скопие, побеждавайки досегашния кмет Петре Шилегов от ръководещия социалдемократически съюз (СДСМ). Темата за връзките с България бе водеща по време на предизборната акция.

Сега от българското външно министерство прецизират, че не са реагирали на разпаления скандал в Северна Македония още предходната седмица, защото не са желали да се въвличат в предизборната дискусия.

В съпоставяне с най-голямата опозиционна партия Вътрешна македонска революционна организация – ДПМНЕ, СДСМ има по-умерена позиция към България. След като София не утвърди преговорната рамка на Скопие за Европейски Съюз в края на предходната година, и ръководещите втвърдиха позицията си. Въпреки че ръководещите в Северна Македония упорстват България да промени позицията си до края на годината, до момента не са подхванали действителни стъпки в осъществяването на българските условия.

Меdiapool разгласява цялостния текст на българската позиция:

Във връзка с извършената през миналата седмица нападателна политическа акция, обвързвана с целенасочена корист с тематиката за владеене на българско поданство в изборния развой в Република Северна Македония, Министерството на външните работи на Република България декларира следното:

Българската страна се въздържа от незабавна реакция, защото не желаеше да бъде въвлечена в предизборната дискусия в Република Северна Македония. Тази поредна позиция на невмешателство в политическите процеси в прилежащата ни страна не значи, че одобряваме продължаващите дискриминация и диалект на ненавист към жителите на Република Северна Македония, които по някакъв метод са свързани с Република България и българския народ.

Събитията от миналата седмица и нападателната изразителност, употребена в предизборната акция за кмет на град Скопие, са следващ индикативен образец за налаганата в страната атмосфера на назадничавост и недоброжелателност към нейни жители с българско съзнание и към Република България.

Категорично недопустимо е потреблението на диалект на ненавист като инструмент на вътрешнополитическо опълчване. Подобно държание и способи подтикват прояви на дискриминация и назадничавост. Те съставляват непосредствено отричане на главните европейски полезности и опонират на всички демократични правила. Допринасят за основаването на неподходяща среда за жителите на Република Северна Македония с българско съзнание и към всеки, който желае да развива другарски връзки с Република България.

Неуспехът на тази антибългарска акция на отминалите избори демонстрира, че тя не среща поддръжката на жителите на Република Северна Македония. Очакваме това да бъде спомагателен тласък за представителите на всички политически партии в бъдеще да се въздържат от потреблението на така наречен българска карта в подтекста на политическото и публично опълчване.

Припомняме, че според член 11, алинея 6 от Договора за другарство, добросъседство и съдействие сред Република България и Република Северна Македония, двете страни следва да подхващат „ ефикасни ограничения за попречване на недобронамерена агитация от страна на институции и организации и ще обезкуражават действия на частни субекти, ориентирани към подстрекаване към принуждение, ненавист или други сходни дейности, които биха навредили на техните връзки “. Стриктното, добросъвестно и изцяло използване на интернационално поетите правно-обвързващи задължения е от основно значение и остава причина за прогрес в присъединението към Европейски Съюз.

Република България ще следи с изключително внимание всички процеси, свързани със основаването на нужните условия за свободна самоидентификация и съблюдаване на правата на жителите с българско съзнание в Република Северна Македония и ще продължи да поставя всички нужни старания за тяхна отбрана, в сходство с интернационалното право.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР