Неусетно - и заради извънредното положение и неговото безвремие, и

...
Неусетно - и заради извънредното положение и неговото безвремие, и
Коментари Харесай

Лазаровден е! Ето какви са традициите за празника и какво не трябва да пропускате!

Неусетно - и поради изключителното състояние и неговото безвремие, и поради " ранния " Великден, пристигна Лазаровден! Разбира се този път той ще е по-различен, само че дано си спомним прелестните български обичаи за този празник.

Виж още: Пролетта дефинитивно пристигна: Какво ще е времето до края на седмицата?

В Православието Лазаровден е предпоследната събота преди Великден. Той е отдаден на Лазар, който Христос възкресил на четвъртия ден след погребението му. 

Виж още: Уникални техники за боядисване на яйца, с които ще впечатлите всички на Великен

Днес се извършва ритуалът лазаруване, а денят стартира овреме. По-възрастна жена оказва помощ на лазарките да разувата песни, с които ще обиколят селото. До обяд лазарките обикалят къщите, пеейки песни. Стопанките на къщите пък ги подаряват със сурови яйца. В някои елементи на България пък на днешния ден се избира кумица.

Виж още: Херинга под шуба, Русия

Предвид, че Лазаровден е по време на Великия пост, има някои неща, които би трябвало да се съобразят при асортимент на ястия за днешната софра. Знайте, че на масата би трябвало да сложите постни ястия, без даже млечни артикули. Риба е разрешена пък единствено на Цветница.

А през днешния ден би трябвало да почерпят Лазар, Лазо, Лъчо и Лъчезар. Разбира се, виртуално, защото тази година празникът е малко по-различен.

Източник thumbnail: iStock

Източник: vbox7.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР