Неудобства и дразнещи елементи на уебстраниците могат да покачат кръвното

...
Неудобства и дразнещи елементи на уебстраниците могат да покачат кръвното
Коментари Харесай

Защо някои уебсайтове ни вдигат кръвното налягане


Неудобства и дразнещи детайли на уебстраниците могат да повишат кръвното налягане
(снимка: CC0 Public Domain)

Повечето от нас са привикнали да употребяват разнообразни уеб страници всеки ден по голям брой аргументи. Но без значение дали става въпрос за онлайн банкиране или извършване на покупки, хората желаят потребителското преживяване (UX) с уеб страницата да бъде безупречно и прелестно, доколкото е допустимо. За страдание не постоянно е по този начин.

Кои проблеми с уебсайтовете предизвикват на потребителите максимален стрес? Интересувайки се от потребителското преживяване, английската организация сътвори три уеб страницата с многочислени проблеми и ангажира 1100 доброволци да ги тестват, с цел да откри кои проблеми предизвикват на потребителите максимален стрес, измерен с равнищата на кръвното им налягане.

Резултатите от проучването демонстрират, че уебстраниците с постепенно зареждане предизвикват на потребителите максимален, защото междинните равнища на кръвното налягане на участниците в опита са скочили от 111 mm Hg на 134 mm Hg (милиметри живачен стълб). Това е удивително нарастване с 21% на кръвното налягане, отбелязва организацията.
още по тематиката
Средните времена на зареждане на страниците, употребявани в изследването, са били сред 8,8 и 10,5 секунди. По време на тестванията участниците са употребявали думи като „ разочароващо ” и „ трудно ”, с цел да опишат скоростта на зареждане на уебстраниците. Според тестващите, всичко над пет секунди време за зареждане е „ неловко ” и „ недопустимо ”.

Наличието на голям брой изскачащи прозорци  е на втора позиция в нежеланата ранглиста, защото предизвиква повишаване на кръвното налягане от 108 mm Hg до 130 mm Hg., които участниците в теста са виждали, включват абонаменти за бюлетини, кодове за отстъпки и промоционални предложения. Според потребителите, потреблението на голям брой изскачащи прозорци е „ досадно ” и „ излишно ”.

На трето място е автоматизираното възпроизвеждане на музика , при което кръвното налягане на участниците в опита се покачва приблизително с 20% – от 106 mm Hg на 127 mm Hg. Потребителите считат, че нежеланото възпроизвеждане на музика в уебсайтовете е „ вбесяващо ” и „ разрушително ” [за потребителското изживяване].

Четвъртата позиция е за „ счупените страници ”, които връщат неточност 404. По време на опитите те са повишили кръвното налягане на участниците със 17% – от 107 mm Hg на 125 mm Hg.

За съпоставяне, видеоклиповете с автоматизирано възпроизвеждане са по-малко дразнещи от музиката – класират се на пето място, защото при тях кръвното налягане се покачва от 104 mm Hg до 121 mm Hg, или с 16%. Въпреки че видеоклиповете с автоматизирано възпроизвеждане са „ разсейващи ”, за участниците в теста е било по-лесно да открият и изключат източника, спрямо автоматизираното възпроизвеждане на музика.

Шестата позиция е за некликаеми бутони . Стресът от тях води до повишаване на кръвното налягане с 14%, или от 105 mm Hg на 120 mm Hg.

Интересно е, че чак на седмо място са уебсайтовете с мъчно четим шрифт – стеснение, които води до 13% повишение на равнищата на кръвното налягане на участниците в теста – от 104 mm Hg на 118 mm Hg. Потребителите дефинират шрифтовете като „ неприветливи ” и „ несъобразени ”.

На осмо място са изображенията, които не се зареждат . Този минус води до повишаване на кръвното налягане на потребителите с 12% – от 101 mm Hg до 113 mm Hg.

Слайдерите с изображения  заемат девето място. В рамките на проучването е тествана уебстраница с девет слайдера на изображения – потреблението им е повишило кръвното налягане на участниците в опита от  99 mm Hg на 109 mm Hg. Според потребителите, потреблението на повече от три слайдера с изображения е „ несъразмерни ”, а уебстраниците са „ пренаситени ”.

На десето място се подреждат дезориентиращите анимации в уебсайтовете, които провокират единствено 5% повишаване на кръвното налягане на участниците в опита – от 102 mm Hg на 107 mm Hg, или единствено 5% нарастване.

В проучването са употребявани единствено показания на систоличното (mm Hg). Нормалните стойности са 90-120 mm Hg. Участниците в теста са били във възрастовия диапазон 20-58 години и никой от тях не е имал болести и здравословни проблеми.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР