Нетните запаси от преки чуждестранни инвестиции (ПЧИ), държани в останалата

...
Нетните запаси от преки чуждестранни инвестиции (ПЧИ), държани в останалата
Коментари Харесай

Инвеститори от ЕС са притежавали акции за 9 382 млрд. евро в държави извън общността през 2022 г.

Нетните ресурси от директни задгранични вложения (ПЧИ), държани в останалата част на света от вложители, пребиваващи в Европейския съюз ЕС), са възлизали  на 9 382 милиарда евро през 2022 година, което е намаление с 1,4% по отношение на 2021 година (9 512 милиарда евро). Подобна наклонност се наблюдава и при запасите от вложения, държани от останалия свят в Европейски Съюз, които да намалели до 7 715 милиарда евро, или с 1,5%  в съпоставяне с 2021 година (7 831 милиарда евро), заяви  Евростат.

От статистическата организация показват, че през предходната година. чистата капиталова позиция на Европейски Съюз по отношение на останалия свят остава релативно постоянна, като понижава с 0,8% спрямо 2021 година

Дружествата със специфична цел (ДСЦ) продължиха да играят забележителна роля в ПЧИ. В края на 2022 година те съставляваха 31% от общите ресурси на ПЧИ на Европейски Съюз, държани в чужбина, и 36% от запасите на ПЧИ, държани от останалия свят в Европейски Съюз. Този дял остава релативно постоянен спрямо миналата година, само че при разглеждане на по-дълъг интервал от време се вижда доста понижение. Пет години по-рано, през 2017 година, ПЧИ представляваха по-значителен дял, възлизащ на 53 % от общите ресурси от ПЧИ на Европейски Съюз, държани в чужбина, и на 64 % от запасите от ПЧИ, държани от останалия свят в Европейски Съюз, регистрират от Евростат. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР