Нетната сума, която Румъния е получила от Европейския съюз от

...
Нетната сума, която Румъния е получила от Европейския съюз от
Коментари Харесай

Румъния е получила 56 милиарда евро от влизането си в ЕС

Нетната сума, която Румъния е получила от Европейския съюз от момента на присъединението си досега, възлиза на 56 милиарда евро, заяви министерството на вложенията и европейските планове, заяви Аджерпрес.

От тази сума Европейските структурни и капиталови фондове (ЕСИФ) и Фондът за европейско подкрепяне на най-нуждаещите се лица (ФЕПНЛ) са съдействали с 44,6 милиарда евро: 16,9 милиарда евро са заплащанията за програмния интервал 2007-2013 година, 27 милиарда евро са заплащанията по стратегиите за интервала 2014-2021 година и 716 млн. евро авансово финансиране за интервала 2021-2027 година

Освен това посредством Националния проект за възобновяване и резистентност Румъния до момента е получила 6,35 милиарда евро от двата съставния елемент - подлежаща на възобновяване и безплатна финансова помощ, съобщи Българска телеграфна агенция.

" 9 май е празник, който в този момент усещаме по-близо от всеки път до нашата румънска еднаквост, след провокациите през последните няколко години, които сполучливо преодоляхме дружно с другите страни членки на Европейски Съюз и с тяхната поддръжка ", се показва в известие на министърът на вложенията и европейските планове Марчел Болош във връзка Деня на Европа.

" Убеден съм, че в края на тази година ще се доближим до задачата за асимилиране на еврофондовете от над 95 % посредством политиката на доближаване и осъществяването на промените и вложенията, подхванати в границите на Националния проект за възобновяване и резистентност ", уточни той.

За интервала 2014 - 2020 година степента на асимилиране на еврофондовете е 76 % от общия размер на средствата, отпуснати на Румъния, като посредством оперативните стратегии за този интервал се правят вложения в основни браншове като бизнес средата, превоза, опазването на здравето, образованието, инфраструктурата за водоснабдяване и канализация, както и общественото включване на хората в неравностойно състояние.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР