Нетленното тяло на Света Бернадет е съвсем младо - тя

...
Нетленното тяло на Света Бернадет е съвсем младо - тя
Коментари Харесай

Вече 140 години хиляди хора виждат с очите си едно от...

Нетленното тяло на Света Бернадет е напълно младо - тя си отива от този свят преди 140 години на 35-годишна възраст. След гибелта ѝ тялото ѝ е било ексхумирано минимум три пъти и всякога ставало ясно, че тялото ѝ не се разлага и си остава такова, като че ли е издъхнала през вчерашния ден.

Света Бернадет живее по време на викторианската ера във Франция. Тя е най-възрастната щерка в оскъдно семейство и постоянно боледувала като дете.

На 14 години Бернадет стартира да има видения - при нея идвала жена с невероятна хубост, която тя считала за Светата Дева Мария.



Явлението се повторило 18 пъти и един път то посочило на момичето източник на целебни, минерални води. Бернадет разказала на околните си за виденията и им обяснила, че Света Богородица е споделила на това място да бъде издигнат параклис.



Именно това през днешния ден е и едно от най-популярните по света места за християнско поклоничество. За него се твърди, че там и до момента стават чудодейни изцеления и всяка година там се стичат от четири до шест милиона поклонници.

Чудотворните изцеления стартират още до момента в който Бернадет е жива и всички са приписвани на лековитата вода, която извира наоколо. След като храмът е издигнат, Бернадет напуща фамилията си и се причислява към женския манастир „ Св. Жилдар “ в Невер. Тя умира там през 1879 година от туберкулоза.

За осъществяване на процеса по канонизиране, тялото на Бернадет е било ексхумирано три пъти - през 1909, 1919 и през 1925 година.

След като тялото ѝ публично е прието за нетленно, то е преместено в бистър ковчег в часовникарската кула на манастира.



Стотици хиляди туристи от целия свят се удивляват пред прелестно съхраненото тяло и лице на монахинята, която наподобява като че ли е заспала. Но в действителност истината е друга. Лицето и ръцете на Бернадет са сменени от восъчни копия.

Проблемът идвал оттова, че при последната ексхумация тялото било развалено, което довело до почерняване на някои елементи от него. Новото лице и ръцете на монахинята са дело на Пиер Имансон, дизайнер на фешън манекени в Париж.



И въпреки всичко, делото на Бернадет е живо. Към 1958 година, когато за нея се приказва от ден на ден, са разказани над 7000 случая на чудодейно излекуване в Лурд. Църквата обаче е признала публично единствено 69 от тях.

Въпреки това обаче мълвата за чудесата в Лурд от дълго време е обиколила целия свят. Сега в дребното градче, в което живеят към 15 000 души, идват над 5 млн. туристи всяка година.

Така Лурд се подрежда на трето място по посещаемост във Франция след Париж и Ница.
Наоколо има голям брой санаториуми, в които са настанени заболели хора, чакащи своето знамение. Всеки ден те пият от свещената вода, поливат с нея болните си места и се молят за излекуване.

През 1889 година в града е издигната прелестната катедрала " Нотр дам де Лурд ", която побира над 1500 вярващи. С мозайки са изобразени подиуми от Светото писание, свързани с живота на Иисус Христос и Дева Мария. Тук има и ъгъл, отдаден на Света Бернадет.

Под земята е базиликата Свети Пий X, събираща 20 000 души. Над града пък се извисява крепостта Лурд, където е най-големият музей на локалното изкуство в Пиренеите.

Източник: fakti.bg
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР