Netflix ще позволява на всеки зрител с мобилно устройство да

...
Netflix ще позволява на всеки зрител с мобилно устройство да
Коментари Харесай

Мултимедийната индустрия преживява нова дигитална промяна

Netflix ще разрешава на всеки фен с мобилно устройство да гледа видео ускорено или забавено

Netflix опитва с нови функционалности, които са посрещнати остро от креативната общественост
(снимка: CC0 Public Domain)

Наскоро стана ясно, че Netflix към този момент ще разрешава на хората да избират скоростта, с която гледат видео на своя телефон или таблет – посредством нови контроли за възпроизвеждането на наличие. Този ход разбуни духовете в света на медиите и изкуството, само че освен: той демонстрира, че медийната промишленост претърпява нова огромна цифрова смяна.

Netflix ще разрешава на всеки фен с мобилно устройство да гледа видео със скорост 0.5x или 0.75x за забавено гледане и 1.25x или 1.5x за ускорено гледане. Това обаче не са първите варианти от този тип. YouTube разрешава на хората да забавят гледането до 0,25x от истинската скорост и да ускорят до два пъти по отношение на естественото възпроизвеждане. Опциите за ръководство на скоростта на гледане са налични и за изтеглените заглавия, които хората са запазили за гледане офлайн.

Абонатите би трябвало да дефинират скоростите на възпроизвеждане за всяко настрана заглавие, което желаят да гледат, акцентира Netflix. Функцията няма да е дейна за всички заглавия, които даден клиент пожелае да гледа. Така няма възможност някой „ инцидентно “ да превърти още едно видео с по-голяма или по-малка скорост.

Медийната промишленост недоволства

Netflix разгласи, че тества функционалността, още през 2019 година Тогава това решение бе посрещнато остро от креативната общественост. Актьорът Арън Пол и режисьорът Брад Бърд се изрекоха изрично против решението на Netflix да вкара контроли за скоростта на възпроизвеждане. Режисьорът Джуд Апатов разяснява през октомври, че „ дистрибуторите не трябва да трансформират метода, по който се показва наличието “.

Екипът на Netflix акцентира редица функционалности, посредством които се пробва да угоди на креативната общественост, с цел да подсигурява, че качеството на наличието не е накърнено. Това включва и автоматизирано поправяне на „ височината на звука при по-бързи и по-ниски скорости “, съгласно комерсиалното сдружение.

„ Ние имаме поради опасенията на някои създатели “, съобщи представител на Netflix, представен от The Verge. „ Ето за какво ограничихме обсега на скоростта на възпроизвеждане и пожелаваме от клиентите да трансформират скоростта всякога, когато гледат нещо ново “.

Творческата общественост разбираемо упорства нейната работа да се преглежда по характерен метод. Ето за какво Кристофър Нолан да вземем за пример отхвърля да демонстрира филмите си другаде, с изключение на в киносалон. Но методите на дистрибуция се трансформираха през последните няколко десетилетия и тази смяна на промишлеността е необратима.

Публиката приветства смяната

Човек би се запитал кой би желал да гледа филм ускорено? Оказва се, че доста от младежите, привикнали да „ сканират “ наличието онлайн, избират по-високите обороти. Мнозина да вземем за пример слушат подкасти с по-висока скорост на възпроизвеждане. Гледащите видео в YouTube също постоянно „ прескачат “ или избират двойно по-голяма скорост.

„ Функцията е доста мечтана от членовете ни от години “, написа Киела Робисън, вицепрезидентът на Netflix по нововъведения в продуктите. „ Най-важното е, че нашите проби демонстрират, че потребителите ценят гъвкавостта, която предоставяме, без значение дали преглеждат обичаната си сцена или забавят нещата, тъй като гледат със надписи, или имат проблеми със слуха “.

Оказва се, че сдруженията на глухите и слепите по света приветстват новите функционалности за възпроизвеждане. Тъй като надписите могат се забавят (и ускоряват), с цел да прилягат на фрагментите, новата функционалност може да помогне на глухите хора, които може би избират надписите с малко по-ниска скорост, съгласно Хауърд А. Розенблум, изпълнителен шеф на Националната асоциация на глухите в Съединени американски щати.

От друга страна, доста незрящи хора „ могат да схванат и оценят аудио, възпроизвеждано с доста по-бързи темпове, в сравнение с това, което може да е комфортно за множеството зрящи хора “, съобщи Еверет Бейкън, член на борда на Националната федерация на слепите.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР