Netflix закрива бизнеса си с отдаване под наем на DVD, отбелязвайки края на ерата на червените пликове

...
Netflix ще изпрати последния си червен плик в петък, отбелязвайки
Коментари Харесай

Netflix ще изпрати последния си червен плик в петък, отбелязвайки края на 25-годишното изпращане на DVD дискове до членовете.

Компанията обяви по-рано тази година, че затваря услугата си за DVD по пощата, 16 години след като постепенно измести фокуса си към стрийминг на съдържание онлайн. Netflix ще продължи да приема връщания на останалите DVD-та на клиентите до 27 октомври.

Въведена през 1998 г., когато Netflix стартира за първи път, услугата DVD обещава по-лесно изживяване при наемане, отколкото да се налага да шофирате до най-близкия Blockbuster или Hollywood Video. Червените пликове, които отдавна са синоним на самия Netflix, осеяха домове и общежития в цялата страна.

Въпреки че идеята за получаване на DVD по пощата сега може да звучи почти толкова остаряла, колкото комутируемият интернет, някои дългогодишни клиенти казаха на CNN, че продължават да намират стойност в опцията за DVD.

DVD феновете се държат

Колин МакЕвой, баща на две деца от Витлеем, Пенсилвания и самоопределящ се като филмов фанатик, каза, че е набързо прегледал 40 филма през последните няколко седмици, за да премине през остатъка от опашката си, преди службата да приключи. МакЕвой остана верен на DVD услугата на Netflix, за да може да продължи да гледа Боливуд и неясни независими филми, които не се срещат често в услугите за стрийминг.

„По същество ги гледах веднага щом ги получих и след това върнах дисковете възможно най-бързо, за да получа колкото се може повече“, каза МакЕвой, който използва услугата за DVD по пощата на Netflix от 2001 г., само три години след стартирането му.

„Спомням си, че бях в гимназията, когато за първи път се регистрирах за нея, и концепцията беше толкова нова, че трябваше наистина да убедя баща си, че това е законна услуга, а не някаква интернет измама“, каза МакЕвой, който използва стар Xbox 360 за възпроизвеждане на DVD-тата му Netflix. „Сега имам приятели, които са виждали червените ми пликове на Netflix да пристигат по пощата и или не си спомнят какви са, или не могат да повярват, че все още получавам DVD-тата по пощата.“

Някои други потребители на Netflix застанаха зад неговата DVD услуга не само за избора, но и за допълнителни предимства. Брандън Корди, 41-годишен графичен дизайнер от Атланта, каза по-рано пред CNN, че се е придържал към DVD-тата, защото много цифрови наети дискове не идват със специални функции или аудио коментари.

Има и други фактори. Майкъл Инуйе, анализатор в ABI Research, каза, че някои потребители все още може да нямат достъп до надеждни или достатъчно бързи широколентови връзки или просто предпочитат физически носители пред цифрови, много по начина, по който някои аудио ентусиасти все още купуват и събират компактдискове и записи.

Защо Netflix се отказва от DVD-тата

За Netflix обаче предложението нямаше смисъл през последните години. „Нашата цел винаги е била да предоставяме най-доброто обслужване на нашите членове, но тъй като бизнесът с DVD продължава да се свива, това ще стане все по-трудно“, написа съизпълнителният директор Тед Сарандос в публикация в блог през април.

Затварянето на бизнеса с DVD може да помогне на Netflix да фокусира по-добре ресурсите, докато се разширява на нови пазари като игри, както и на живо и интерактивно съдържание. Неговият DVD бизнес също е намалял значително през последните години. През 2021 г. приходите на Netflix от нестрийминг – дължащи се предимно на DVD дискове – възлизат на 0,6% от приходите му, или малко над 182 милиона долара.

Разходите за опериране на бизнеса с DVD също може да са фактор, особено след като Netflix преосмисля широко разходите си на фона на засилената конкуренция при стрийминг и по-широката икономическа несигурност. „Преместването на пластмасови дискове струва много повече пари от стрийминг на цифрови битове“, каза Ерик Шмит, старши директор анализатор в Gartner Research. „Премахването и подмяната на повреден и изгубен инвентар също са съображения за разходите.“

Дори преди Netflix да обяви новината, някои дългогодишни абонати казаха, че могат да видят надписа на стената.

„Инвентарът от налични заглавия, макар и все още огромен, се свиваше през годините, като някои филми, които някога бяха налични, вече не са такива“, каза Корди. „Времената за получаване на нов филм или филми също започнаха да отнемат повече време, така че знаех, че е само въпрос на време. Но не исках да свършва, ако можех да помогна.“

Малка надежда за възраждане на DVD

Други абонати на DVD се надяваха на щастлив край. Бил Рухана, главен изпълнителен директор на Chicken Soup for the Soul Entertainment – ​​която притежава услугата за отдаване на DVD под наем Redbox – каза пред The ​​Hollywood Reporter през април, че се надява да закупи DVD бизнеса на Netflix. „Бих искал да го купя… Иска ми се Netflix да ми продаде този бизнес, вместо да го затваря“, каза той. Redbox остава популярен въпреки промяната в стрийминга, но претърпя удар по време на пандемията поради липсата на нови филми и телевизионни предавания, които да запълнят кутиите.

Говорител на Netflix каза по-рано пред CNN, че няма планове да продава DVD бизнеса и отказа да сподели как планира да изхвърли дисковете. Съобщава се, че в седмиците, предшестващи спирането, Netflix е предложил на някои абонати „последна изненада“, където те могат да се включат да получат до 10 DVD-та, избрани на случаен принцип от тяхната опашка.

МакЕвой, който вече е абониран за Disney+, Hulu, канала Criterion и Mubi, каза, че сега тества други услуги като Eros (индийско кино) и Viki (корейски и китайски филми) за по-трудно за намиране съдържание. Все пак той каза, че е „тъжен“ да види как DVD услугата на Netflix се оттегля.

„Абсолютно нямаше да мога да намеря всички тези филми [които съм гледал], ако не беше услугата Netflix DVD“, каза той.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР