Netflix (NFLX) се превърна в крал на съдържанието. В същото

...
Netflix (NFLX) се превърна в крал на съдържанието. В същото
Коментари Харесай

Може ли някой да си позволи Netflix?

Netflix (NFLX) се трансформира в крал на наличието. В същото време единствено преди дни федерален арбитър утвърди сливането на други две водещи компании с бранша AT&T (T) и Time Warner (TWX) без никакви условия към договорката. Разбира се, към момента съществува опция Министерството на правораздаването да апелира решението, само че съгласно множеството специалисти доста по-вероятно е в границите на идващите няколко дни AT&T и Time Warner да станат една компания, а доста от останалите играчи на пазара да последват образеца им.

Но в случай че Netflix реши да тръгне по този път, ще се сблъска с един главен проблем - пазарната оценка на компанията е толкоз висока спрямо съперниците ѝ, че дребното компании, които имат мащаба да придобият Netflix, ще би трябвало да го създадат на извънредно висока цена и това просто няма да се случи.



Netflix има пазарна капитализация от 158 милиарда $. През 2017 година обаче, компанията е имала доходи от едвам 11,7 милиарда $, което прави пазарната ѝ оценка 13,5 пъти по-висока от действителните приходи. За съпоставяне, Walt Disney Company (DIS) e с пазарна капитализация от 155 милиарда $ и доходи в размер на 54,9 милиарда $ през 2017 година – съответствие от едвам 2,8 пъти.

Невероятните спомагателни дивиденти, които дават акциите на Netflix, се виждат най-добре, когато се прегледат докладите за приходите на компанията и темпът на повишаване на клиентите.



През 2017 година Netflix завоюва Щатски долар 1,25 на акция. При продажна цена от 364 $, излиза, че акциите на компанията се търгуват 291 по-скъпо от действителната им стойност все още, с очакване за предстоящ напредък. При Disney това съответствие още веднъж е доста по-малко – 14 пъти. Големият въпрос е дали Netflix има нужните темпове на напредък, с цел да оправдае сходно съответствие?



Netflix несъмнено пораства, като усили броя на потребителите на своите стрийминг услуги от 93,8 млн. през 2016 година до 117,6 млн. през 2017 година Няма компания, която да не бъде удовлетворена при ритъм на напредък от 25%, само че това въпреки всичко не оправдава обстоятелството, че пазарната капитализация на Netflix е 13,5 пъти по-голяма от действителната.

Ясно е, че въз основа на моментните индикатори мъчно някой ще опита да придобие на Netflix. В същия миг обаче, самата компания е в отлична позиция да придобива активи, защото каквото и да купува, то ще бъде привлекателно за акционерите. Една от фирмите, за които се твърди, че може да бъде добита, е CBS Corporation (CBS). Тя ще даде на Netflix в допълнение наличие и различна система за разпространяване на личните ѝ артикули.

CBS има пазарна капитализация от 20 милиарда $ и се търгува на борсата с едвам 1,5 пъти по-скъпо от действителната си стойност. Очевидно е, че придобиването на компания като CBS би било доста привлекателно за Netflix, още повече, че двете компании имат основа за действително взаимоотношение.

Има и други компании, които може да съставляват интерес за Netflix и да предложат опция за същинска синергия, а не просто придобиване на печеливши активи, само че при сходни придобивания постоянно съществува риск компанията да промени главната си визия, което може да накара вложителите да премислят мощния си интерес и повишените си упования. Не на последно място, съществува и опцията корпоративната просвета на добитата компания да не успее да се интегрира с тази на Краля на наличието. Въпреки това, Netflix има действителна опция да направи удар, в случай че реши да кове желязото, до момента в който е горещо. В дълготраен проект акционерите на Netflix може би ще останат по-доволни, в случай че компанията направи нападателен ход, вместо да играе внимателно в бързо изменящата се среда.

Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР