Нетаняху призова десните депутати да не подкрепят кабинет, който е

...
Коментари Харесай

Анти-Нетаняху коалиция детронира израелския премиер

Нетаняху прикани десните депутати да не поддържат кабинет, който е " рисков за сигурността и бъдещето на Израел ".
Това беше най-голямото тестване до момента за израелския министър председател Бенямин Нетаняху - той се бореше за политическо оцеляване на фона на развой по обвинявания в корупция, който го отслаби. В сряда малко преди да изтече крайният период в среднощ, неговите съперници завършиха основаването на съдружно държавно управление, което да постави завършек на 12-годишното му ръководство.

Според утвърдената договорка Нафтали Бенет, водач на твърдолинейната дясна и прозаселническа групировка " Ямина ", ще бъде министър председател до август 2023 година, след което ще съобщи поста на Яир Лапид, оглавяващ центристката партия " Йеш атид ". Нетаняху получи първи опцията да сформира кабинет, откакто неговата дясна партия " Ликуд " завоюва най-вече места на изборите през март. Но не съумя да реализира триумф, преди мандатът му да изтече. Сега той се пробва да посее подозрение измежду десните депутати, защото новото държавно управление ще би трябвало да премине през избор на доверие в Народното събрание, преди да встъпи в служба. Нетаняху прикани членовете на десницата да не поддържат едно " ляво ръководство, което е рисково за сигурността и бъдещето на Израел ". Ако новата коалиция не успее да получи поддръжката на болшинството в 120-местния Кнесет, израелците може да отидат на пети избори за две години.

Осемте обединения, участващи в съглашението за ръководство, нямат доста общо между тях с изключение на желанието да сложат завършек на политическата кариера на Нетаняху. Те считат, че той не би трябвало да остава министър председател, до момента в който е изправен пред развой за корупция. Това обаче може да се окаже незадоволително, с цел да задържи дружно една коалиция, която Военновъздушни сили разказва като " нежен общ брой от ярки идеологически разлики ".
Много разлики, една цел
През предишния месец Израел и " Хамас " в линията Газа влязоха в кървава борба и в един миг се смяташе, че това ще усили възможностите на Нетаняху да остане на власт. Но по-малко от две седмици след прекъсването на огъня страната бе в разгара на политическа драма, в която няколко опозиционни обединения сплотиха сили в най-сериозния опит за детронирането на премиера.

Партийни водачи от целия политически набор - от крайноляво до ултранационалистическо дясно, прекараха две следващи нощи в доизглаждане на съглашението за сформирането на така наречен държавно управление на смяната. Съставянето на обединението изискваше постигането на покупко-продажби сред Лапид и седем партии. В сряда " Йеш атид " и центристката групировка " Синьо и бяло " на министъра на защитата Бени Ганц обявиха, че са се договорили " за очертанията на държавното управление и за основни въпроси, свързани със заздравяването на демокрацията и израелското общество ". Лапид разгласи, че е сключил съглашения и с лявата партия " Мерец ", с лявоцентристката Партия на труда и с дясната " Израел бейтену " на Авигдор Либерман. Останали до последно нощес бяха сделките с трите обединения " Ямина " на Бенет, " Нова вяра " на някогашния съдружник на Нетаняху - Гидеон Саар, и Партията на арабските ислямисти ( " Раам " ).
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР