Нетаняху едва ли е очаквал, че намерението му да даде

...
Нетаняху едва ли е очаквал, че намерението му да даде
Коментари Харесай

Нетаняху печели време с отлагането на съдебната реформа, след като разбуни Израел

Нетаняху надали е очаквал, че желанието му да даде на изпълнителната власт правото да назначава съдиите, а на Народното събрание - опция единствено с нормално болшинство да анулира решенията на Върховния съд, ще срещне толкоз необятен отпор от обществеността и ще докара до една от най-големите вътрешни рецесии в историята на Израел.

Наблюдателите обаче означават, че израелският министър председател не е отменил, а единствено отсрочи второто и третото четене на проектозакона за идващия месец. Противниците на подложената на критика и в Израел, и в чужбина правосъдна промяна са на мнение, че Нетаняху печели време.

В продължение на месеци стотици хиляди стачкуващи излизаха по улиците на Тел Авив, Йерусалим и други градове, с цел да стачкуват против план, който съгласно критиците му ще унищожи системата за съвместен надзор и уравновесяване на пълномощията, защитаваща израелската народна власт.

Нетаняху, който е разследван по обвинявания в корупция, които той отхвърля, неведнъж даде обещание, че ремонтът на правосъдната система няма да съставлява опасност за правата на личността, само че не даде знак за подчинение по който и да е от главните му детайли. И въпреки всичко надали сегашният министър председател на Израел би желал да го сполети ориста на някогашния му сътрудник Ехуд Олмерт (премиер от 2006 до 2009 г.), който през 2015 година бе наказан на 18 месеца отнемане от независимост за корупция. Това беше първият случай в историята на страната, при който министър-председател отива в затвор.

Решението за отсрочване на гласуването по промяната пристигна след несъмнено под напрежение уикенд, в който министърът на защитата Йоав Галант беше уволнен, откакто предизвести, че раздялите, породени от проектите на Нетаняху за промени в правосъдната система, са засегнали армията и заплашват националната сигурност.

Да остане Израел без министър на защитата в миг, когато напрежението с палестинците в Западния бряг бързо се повишава (през предходната година там бяха убити 450 палестински екстремисти и мирни жители, както и над 40 израелци), когато конфликтната обстановка с Иран също ескалира, надали е целесъобразно и потребно.

Президентът на Израел Ицхак Херцог прикани държавното управление да отстъпи. " В името на единството на израелския народ, в името на отговорността, ви приканвам неотложно да спрете този закон ", съобщи той рано сутринта в понеделник. Държавният глава предизвести за парламентарен и обществен колапс на Израел, в случай че държавното управление прокара проектите си без компромис и обратно на всички несъгласни с тях.

Усещайки, че температурата на насъбраното в обществото напрежение става прекомерно висока, Нетаняху стана " примирител ".

" Реших да отложа второто и третото четене, с цел да реализира необятен консенсус ", сподели Нетаняху в телевизионно послание, наричайки този ход " късмет за отбягване на революция ".

Какво съставлява правосъдната промяна в Израел?

Със правосъдната промяна израелското държавно управление преследва задачата да даде опция на Народното събрание да анулира решенията на Върховния съд с нормално болшинство. По този метод съвсем изцяло ще се отстрани пълномощието на съда за надзор върху законите. Освен това се планува политиците да получат по-голямо въздействие при назначението на съдиите. Според държавното управление промяната има за цел да преработи правосъдната система, която дава на съдилищата и на правните съветници на държавното управление прекомерно огромна опция да въздействат върху законодателството.

Какво се подлага на критика в промяната?

Критиците виждат в проектите за правосъдна промяна опасност за демократичното разделяне на управляващите. Върховният съд е изключително значим за поддържането на върховенството на закона и правата на индивида, защото в Израел няма писана конституция (функцията на конституция в страната се извършва от 14 обособени закона, известни като Основни закони на Израел - бел. ред.).

Междувременно икономисти и водещи представители на високотехнологичната промишленост и банковия бранш предизвестяват за бягство на вложители и капитали от Израел предвид на неустойчивостта заради разногласието за промените. Плановете ще отслабят доверието в институциите, което в последна сметка може да докара до загуба на разцвет, разяснява " Аугсбургер алгемайне цайтунг ".

Докъде стигна Нетаняху в осъществяване на проектите си?

Дясното държавно управление на Израел, ръководено от премиера Бенямин Нетаняху, показа в края на февруари две елементи от противоречивия пакет за промяна на първото от трите четения в Народното събрание. Нетаняху съумя да прокара двете елементи с помощта на болшинството на своята коалиция от 64 от общо 120 места в Кнесета. Едната част ускорява въздействието на държавното управление при избора на съдии, а другата лимитира пълномощията на Върховния съд да анулира закони.

За да бъде признат законопроектът, са нужни общо три четения. Законопроектът, който ще даде на ръководещите политици по-голямо въздействие при назначението на съдии, беше утвърден от Комисията по правосъдна власт и отвеян за последните две четения в пленарна зала. Първоначално не беше ясно по кое време Народното събрание ще го гласоподава.

Чува ли министър-председателят гласа на митинга?

Едва ли може да се каже, че министър председателят на Израел чува и приема причините на съперниците на желаната от него правосъдна промяна. Както заяви немското издание " Тагесшау ", социологическите изследвания демонстрират, че множеството израелци желаят промените да бъдат забавени, с цел да се даде опция за разговор с критиците - или не желаят промени като цяло.

От своя страна Нетаняху е принципен - съгласно него протестиращите " потъпкват демокрацията ", както той съобщи и ги упрекна в подстрекателство към принуждение. " Народът упражни правото си на глас и народните представители ще упражнят правото си на глас тук, в израелския Кнесет. Това се назовава народна власт ", отбрани се той пред своята партия " Ликуд ".

Ще спрат ли митингите?

Протестите не престават от началото на тази година, само че през последната седмица те се разраснаха доста. В неделя и понеделник десетки хиляди израелци се събраха пред постройката на Кнесета в Йерусалим.

В страната беше оповестена обща стачка в символ на митинг против промяната, към която се причислиха транспортни служащи, медици, държавни чиновници, банкери и чиновници на частни компании. В резултат на това работата на съвсем всички институции беше парализирана - полетите от интернационалното летище " Бен Гурион ", основното интернационално летище в страната, бяха прекратени, а главните пристанища в страната бяха затворени. Затворени бяха даже заведенията за хранене на " Макдоналдс ".

След изказването на Нетаняху израелската синдикална федерация " Хистадрут " разгласи завършек на общата стачка.

Може да се чака, че до идната сесия на Народното събрание протестната интензивност ще намалее, само че дали бурята на негодуванието ще се развихри още веднъж, зависи от това какво решение на рецесията ще сътвори за един месец Нетаняху.

" Рационалната " движеща мощ на Нетаняху

От 2021 година насам в съдилища в Израел против Нетаняху се преглеждат обвинявания в рушвет, машинация и корист с доверие. Той отхвърля да е направил каквото и да е нарушаване и твърди, че е станал жертва на възмездие от страна на политическите си съперници.

Миналата есен, откакто завоюва изборите и още веднъж оглави държавното управление, Нетаняху се захвана със правосъдна промяна. Според протестиращите по този метод министър председателят се пробва да попречи на съда да го в профил от служба.

Същността на промените на Нетаняху е да лиши правосъдната власт от опцията да въздейства върху решенията на законодателната и изпълнителната власт.

Върховният съд на Израел може да анулира закони, които счита за противоконституционни.

Освен всичко друго министрите към този момент няма да са задължени да следват препоръките на своите правни съветници, които от своя страна се регистрират пред основния прокурор, който е самостоятелен от държавното управление.

Критиците на закона настояват, че като отстранява механизмите за надзор и баланс, които лимитират властта на държавното управление, Нетаняху трансформира израелската народна власт в властнически режим. Нетаняху, в противен случай, назовава настоящето състояние, при което съдът може да лимитира активността на Народното събрание, определен от народа, антидемократично.

Как реагира опозицията?

Отлагането на гласуването на проектозакона за правосъдна промяна напълно не значи, че ще има отстъпки и всъщност, т.е. Нетаняху просто печели време. Той разгласи, че ще търси диалози с опозицията, с цел да получи по-голямо утвърждение за промяната, показва А Ер Де. Но сходни изказвания са правени неведнъж в предишното. Министърът на правораздаването Левин е представен в израелските медии да споделя: " Трябва да бъдем умни - ще прокараме промяната по-късно ".

Лидерът на опозицията Яир Лапид реагира невъзмутимо:

" Ако Нетаняху се опита да ни измами, той още веднъж ще открие доста патриотично настроени израелци, които ще се борят уверено за нашата народна власт. От друга страна, в случай че държавното управление е готово за същински и почтен разговор, можем да се оттласнем от дъното по-силни и обединени и да превърнем този миг в важен в общия ни живот. Това е най-голямата рецесия в историята на Израел. Ние сме решени да я разгадаем дружно, с цел да можем да живеем тук дружно. "

Засега Нетаняху завоюва месец време. Малко евентуално е да се откаже от проектите за правосъдната си промяна, защото това би било демонстрация на уязвимост от негова страна. А той не е прочут с това да признава неточности. Но е и малко евентуално да реализира компромис с опозицията.

Така че дали рецесията в Израел ще се затегне и ще докара до следващи предварителни избори, следва да се види в края на другия месец. Засега обстоятелствата приказват, че желанията на Нетаняху разцепиха обществеността в Израел.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР