Нестихващите срещу правителството протести навлизат в своя 91-ви ден. Гражданите

...
Нестихващите срещу правителството протести навлизат в своя 91-ви ден. Гражданите
Коментари Харесай

/на живо/ Ден 91 - исканията остават. Правосъдие без каскет и оставка на Борисов

Нестихващите против държавното управление митинги навлизат в своя 91-ви ден. Гражданите не престават да упорстват настояванията им да бъдат изпълнени - оставка и предварителни избори. Във фокуса на публичното неодобрение продължава да стои и фигурата на основния прокурор Иван Гешев.
Хронологията на днешните събития следим онлайн.



19.00 ч.

С постоянния митинг на самодейността “Правосъдие за всеки” стартира днешният протестен ден. Граждани се събраха пред Съдебната палата, с цел да припомнят, че едно от настояванията е оставката на основния прокурор Иван Гешев и сериозна промяна в правосъдната система.

От самодейността възнамеряват да продължат митинга като шествие към постройката на Висшия правосъден съвет и Министерството на правораздаването.

Днешният митинг идва на фона на дебата за върховенството на закона у нас и проекторезолюцията на комисията LIBE, която би трябвало да бъде гласувана на следващия ден в Брюксел. Управляващите не престават да подценяват главното искане на митинга към този момент 91 поредни дни.

Миналата седмица Европейската комисия разгласява и първият си отчет за върховенството на закона, който бе изключително сериозен към България. В него бяха обрисувани редица проблеми - неналичието на господство на закона, корупция и неразбираема медийна благосъстоятелност.Управляващите обаче го разчетоха като позитивен. По време на дебата срещнаха и поддръжка в лицето на Манфред Вебер, ръководител на Европейската национална партия, към която спада и Борисов.

А другояче - хиляди жители се стекоха на жълтите павета през вчерашния ден. Четвъртото велико национално въстание мина умерено, като за пръв път в спирка на митинга се трансформира площадът пред храм-паметника “Св. Александър Невски”.

До този миг общо три Велики национални въстания са се провели в столицата, като при две от тях се стигна и до известна ескалация на напрежението. Така имаше при първият народен митинг, който стартира още от сутринта. Имаше пребити публицисти, арестувани жители. Пострадаха и полицейски чиновници.

На 22 септември пък в късните часове до ескалация се стигна, откакто протестиращите се реалокираха пред постройката на към този момент бившето Народно заседание в региона на паметника на Цар Освободител, където бързо бе формиран полицейски кордон, който не пропускаше протестиращите да преминат по улицата сред Българска академия на науките и Народно събрание.

Напрегнато бе в седмицата, в която от ръководещите организираха националната си конференция. По време на събитието в София Тех Парк се стигна до конфликти. Имаше принуждение и над публицисти.

По време на конференцията министър председателят Борисов съобщи, че ще беседва с съдружните си сътрудници в лицето на Оперативна програма и ще предложи разновидности. Сред тях е и държавното управление да изкара мандата си без Борисов. Ден по-късно обаче стана ясно, че сходен сюжет не стои на масата на обединението.

Вече дни наред с изключение на митинги в региона, станал прочут като “Триъгълника на властта”, цивилен акции има и на разнообразни точки в столицата. Чест обект на публичното неодобрение са медиите - митинги към този момент няколко пъти е имало пред постройката на Българската национална телевизия. Припомняме още, че преди няколко дни там породи известно напрежение по време на предаването “Панорама”. Гост в студиото бе политологът Стойчо Стойчев, който бе замерян с яйца при излизането си от постройката.

ФрогНюз напомня, че голямото неодобрение избухна откакто прокуратурата нахлу в постройката на Президентството, с цел да арестува чиновници от администрацията. Безпрецедентния ход бе избран като тъпчене на Конституцията и посегателство върху суверенитета на страната. Всичко това се случи и на фона на акцията на Христо Иванов в парк “Росенец”, който направи несполучлив опит да дебаркира на българския бряг покрай лятната резиденция на Ахмед Доган.

Джесика Вълчева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР