Нестихващите протести на българите у нас и в чужбина поставят

...
Нестихващите протести на българите у нас и в чужбина поставят
Коментари Харесай

На 2 септември България преживя ден на насилие, обществото очаква отговори

Нестихващите митинги на българите у нас и в чужбина слагат във фокуса на публичното внимание дейностите на службите за сигурност. На 2 септември България претърпя ден на принуждение. Изключително съм угрижен за десетките ранени служители на реда и жители, съобщи президентът Румен Радев на среща с ръководителите на Министерство на вътрешните работи и Държавна организация "Национална сигурност ".

Президентът акцентира, че обществото чака отговори на въпросите: Защо бяха позволени провокатори? Има ли информация кои са тези хора, кой ги е изпратил? Защо органите на реда използваха брутална мощ над жители, които нямат нищо общо с провокаторите? "Има фрагменти на служители на реда, употребяващи нерегламентирани средства за влияние над жителите. Будят въпроси и някои условия към униформата на чиновниците на Министерство на вътрешните работи - знаци, които насочат провокативни послания. Оставам отворен за разговор ", съобщи Радев.

"На съответно заложените въпроси няма по какъв начин да отговоря в наличието на медии. Голяма част от информацията е класифицирана. Аз нямам разрешението от наблюдаващия прокурор. Но мога да ви дам последователност. На въпроса за какво е приложена брутална мощ над протестиращи, аз бих задал въпроса за какво протестиращи демонстрираха брутална мощ против полицията? Заявявал съм го неведнъж, че българската полиция не пази съответни лица, ние пазим институции. Смятам, че за всички дни на митинги полицейските чиновници потвърдиха, че не заемат страна. Стараеха се да не надвишават правата си ", отговори основният секретар на Министерство на вътрешните работи Ивайло Иванов.

Той акцентира, че водното оръдие, докарано на митинга в сряда, не е било употребявано. "Това е процедура в доста страни, само че у нас, откогато ни е харизано от белгийската полиция, е употребено един път ", разясни Иванов. И добави, че униформените, охранявали демонстрацията на 2 септември, са били подложени на яростна офанзива.

Полицаите били бити с българските флагове, удряни и хващани за слабините. "Тези момчета и девойки също трябваше да се приберат у дома и да прегърнат фамилиите си. Защо си мислите, че тези служители на реда се интересуват от политика? Ние си вършим работата, по този начин сме възпитани. Не съм склонен, че е осъществено полицейско принуждение. Още първоначално споделих, че няма да търпя полицейски произволи. Ще се правят инспекции ", посочи основният секретар на Министерство на вътрешните работи.

Той е безапелационен, че фрагментите са безпристрастни. Те демонстрират какво се е случило с тези служители на реда. "Бомбите падаха върху тях. Получих и доста рецензии за бездействието на полицията ", добави шефът на Министерство на вътрешните работи.

Иванов няма информация да е било упражнено принуждение над публицисти, отразяващи митинга. "Но в случай че някой, който има журналистическа карта, метне бомба по служител на реда и по-късно покаже картата си, ще бъде арестуван ", акцентира Иванов.

Той увери, че в случай че въпреки всичко бъде открит случай на полицейско принуждение и има събрани доказателства, чиновниците ще бъдат осъдени, както се е случило с тези, които са надвишили пълномощията си в първите дни от митингите.

Президентът посочи, че не е отправял обвинявания към редовите служители на реда, а въпросите му са били за работата на виновните служби. А това е значимо и за образа на страната ни в чужбина.

"ДАНС работи в тясно взаимоотношение с Министерство на вътрешните работи. Ако сме имали информация, тези неща нямаше да се случат. За това, което сме получили като информация, са подхванати съответни дейности. Това, в което мога да уверя българските жители, е, че ДАНС си прави работата по закон. Имаме задоволително доказателства, които са докладвани на прокуратурата ", съобщи шефът на организацията Димитър Георгиев.

Радев прикани службите да създадат всичко допустимо, с цел да запазят митинга кротичък, както и да опазят живота и здравето и на протестиращите, и на служителите на реда.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР