Нестандартен, противоречив и даже гениален – такива определения ще чуете

...
Нестандартен, противоречив и даже гениален – такива определения ще чуете
Коментари Харесай

Музикални хроники: Джак Уайт искаше да стане свещеник, предложи брак на сцената и представяше жена си за сестра

Нестандартен, спорен и дори талантлив – такива избрания ще чуете за Джак Уайт, който по всички параграфи дава отговор на визиите за рок звезда от типичен вид.

Затова и в биографията му не липсват непредвидени решения и смели начинания, трансформирали го в рок икона.

Когато светът се възвръща от гръндж манията и алтърнатив рокът стартира да господства, Джак Уайт остава измежду дребното, които съхраняват духа на положителния остарял гаражен рок – изчистена, сурова и откровена музика, съчетана с освободено пънкарско държание.

Уайт придобива популярност като част от дуета White Stripes, образуван през 1997 година в родния му Детройт дружно със брачната половинка му Мег Уайт. Двамата се прочуват преди всичко със характерния жанр музика, сътворен единствено с китара, барабани и глас. В началото те претендират, че са брат и сестра, въпреки че се оказва само въпрос на време истината да бъде разкрита.

На първо място, става въпрос за човек с извънредно мислене и невероятна комбинация от ползи.

Още в първи клас американецът с рождено има Джон Антъни Гилис стартира да свири на барабани, а след това подхваща китарата, въодушевен от класическия блус.

Отгледан е в католическо семейство и до един миг обмисля да стане духовник. Когато е на 14 е признат в семинарията, само че нещо го стопира. „ Онова лято нещо се случи с мен. Поповете ми изглеждаха доста остарели и си помислих: „ А кой ще приказва от името на моето потомство? “, споделя Уайт.

По-късно младежът започва личен тапицерски бизнес, само че бъдещето му е в музиката. Той прекарва известно време като барабанист в локалната пънк тайфа Goober & The Peas, а след това основава White Stripes с Мег Уайт, която става барабанистка напълно инцидентно.

Двамата се срещат в един бар, в който Мег работи, а Джак се изявява на сцената. Преди възникването на групата, тя въобще не свири съществено на барабани, само че Джак инцидентно я чува и се влюбва в нейната сила и в суровия и напълно аматьорски фасон на свирене.

През цялото време Джак остава движещата мощ на White Stripes, основава цялата музика, свири китарите и извършва вокалите. Двамата избират да се показват за брат и сестра, с цел да задържат вниманието на публиката върху песните, а не върху връзките посред им. Репортер от един детройтски вестник обаче изравя брачния им контракт и тайната е разкрита.

При женитбата Джак взима необикновеното решение да одобри семейството на жена си. Двамата се развеждат още през 2000 година, само че по гледище на Мег White Stripes не завършват незабавно и дуото съществува до 2011 година

По-късно Джак Уайт се дами още два пъти – първо за модела Карън Елсън, която му ражда две деца и се развежда с него 8 години по-късно. През април 2022 година пък Уайт предлага брак на приятелката си Оливия Джийн по гръмък метод: по време на негов концерт, до момента в който тече осъществяването на песента на White Stripes Hotel Yorba. Двамата се венчаят малко по-късно, още веднъж на сцената.

Още до момента в който White Stripes владеят рок чартовете, музикантът основава The Raconteurs с сътрудника си Брендън Бенсън и написа най-големия шлагер на групата Steady As She Goes.

В The Raconteurs Уайт към този момент твори с по-голям обсег и се разгръща отвън гаражния рок, възползва се и от уменията на тримата опитни и надарени музиканти към себе си, с цел да не прави самичък всичката работа. The Raconteurs издават три албума, само че надалеч не са последният състав на Джак, който в това време основава и супергрупата The Dead Weather, в която се изявява като барабанист.

После идва времето Уайт да се впусне и в независима кариера, която му носи триумфи още с първия му албум Blunderbuss (2012), дебютирал под номер 1 в Щатите.

Днес Уайт продължава да е извънредно деятелен и през тази година издаде цели два нови албума. В наши дни такова нещо се случва рядко, само че звезда като него може да си разреши да го направи, защото има лична звукозаписна компания, както и голям азбучник от неиздадени песни.

И по тази причина си остава образец за актьор, който постоянно е правилен на себе си и не губи своята същина. А това е същината на величието в рока.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР