Неспирни бомбардировки над Газа и още жертви - Хамас твърди,

...
Неспирни бомбардировки над Газа и още жертви - Хамас твърди,
Коментари Харесай

Засилва се натискът за хуманитарно примирие в Газа

Неспирни бомбардировки над Газа и още жертви - Хамас твърди, че 110 цивилни палестинци са убити в северната част на линията. Всичко това - на фона на възходящ напън за прекъсване на огъня. Днес в Израел дойде американският министър на защитата Лойд Остин.

Той още веднъж прикани Израел да постави повече старания за отбрана на цивилните и за даване на филантропична помощ. Тази вечер се чака Съветът за сигурност на Организация на обединените нации да гласоподава нова резолюция за наложително оповестяване на неотложно филантропично помирение. Съобщени бяха и нови шокиращи детайлности към убитите простъпка от израелската войска заложници.

Зов за помощ на иврит, развят бял байрак, на него написано с останки от храна - " Помощ, трима заложици " и голи до кръста, с цел да е ясно, че нямат оръжия - по този начин 28-годишният Йотам Хаим, 22-годишният Самер Талалка и 26-годишният Алон Шамриз са излезли пред бойците от израелската войска в квартал " Шеджая " в град Газа. Това разкрива израелски боен. Единият от бойците се почувствал заплашен и стрелял. Не е ясно дали тримата мъже са били изоставени от терористите или са съумели да избягат. Началникът на генералния щаб на израелската войска подсети, че е безусловно неразрешено да се стреля против хора развяващи бял байрак.

" Виждате двама души с вдигнати ръце и без ризи, спрете за две секунди и си кажете нещо толкоз значимо - даже и да са двама палестинци с бял байрак, които излизат да се предадат - за какво да стреляте по тях? Абсолютно е неразрешено! Това не е присъщо за израелската войска ", сподели ген.-майор Херци Халеви, шеф на Генералния щаб.

Признанието за неточност не е разтуха за фамилиите на убитите заложници.

" Като нож в сърцето е. Кой няма да е ядосан, откакто ни лишиха сина за 70 дни, не знаехме нищо за него, а след това ни го връщат в ковчег?! Обръщам се към израелското държавно управление - стига! Синът ми беше погубен, върнете тези, които са живи ", сподели Фоуад Талалка - татко на убития Самер Талалка.

Израел остава непреклонен пред апелите за прекъсване на огъня - Хамас твърди, че 110 души са убити при въздушни удари против бежанския лагер Джабалия. Израелската войска оповестява за интервенции в региона, само че единствено, че са открити шекели на стойност близо милион и половина $ в една от квартирите на Хамас.

Разкрита е и най-голямата система от тунели в Ивицата Газа, които свързват граничния пункт Ерец с бежанския лагер Джабалия. Разположени са на дълбочина от към 50 метра, общата им дължина е 4 километра и са необятни към три метра.

" Без да разрушим тунелите, не можем да разрушим Хамас. Вложени са милиони долари в този план единствено. "

Съветът за сигурност на Организация на обединените нации ще гласоподава през днешния ден нова резолюция, призоваваща за " незабавно и трайно преустановяване на военните дейности " в Газа. На 9 декември Съединените щати постановиха несъгласие на проекторезолюция, с която се упорства за " филантропично прекъсване на огъня ". Новият текст е направен от Обединените арабски емирства и удостоверява поддръжката за решение на спора посредством основаването на две страни.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР