Несигурността, предизвикана от пандемията, отслабва. Петата вълна оказва по-малко въздействие

...
Несигурността, предизвикана от пандемията, отслабва. Петата вълна оказва по-малко въздействие
Коментари Харесай

Лагард очаква инфлацията да падне на 2% до 2023 г.

Несигурността, провокирана от пандемията, отслабва. Петата вълна оказва по-малко влияние върху икономическата интензивност в Европейски Съюз спрямо останалите, заключи Кристин Лагард, президент на Европейската централна банка (ЕЦБ), пред Комисията по стопански и парични въпроси на Европейския парламент. В същото време тя акцентира, че се е повишило геополитическото напрежение, а високите енергийни разноски могат да доведат до по-голямо от предстоящото закъснение на потреблението и вложенията. „ Инфлацията евентуално ще остане висока в близко бъдеще. Цените на силата към момента са главната причина за повишение на инфлацията. Тяхното директно влияние съставлява повече от половината от измерената инфлация през януари, а разноските за сила също покачват цените в доста браншове. Цената на храната също се е нараснала заради сезонни фактори, растеж на транспортните разноски и по-висока цена на торовете ", изброи президентът на ЕЦБ. Според Лагард изискванията за финансиране на стопанската система обаче остават удобни. „ Въпреки че лихвените проценти по заемите се покачиха от декември, разноските за финансиране на банките до момента остават по-ниски ”, добави тя.

Лихвените проценти за бизнеса и семействата не престават да са на исторически ниски равнища. Въпреки това анализаторите на Централната банка на Еврозоната пресмятат по какъв начин по-високите цени на силата, които отрицателно въздействат на икономическата интензивност, биха се отразили – директно или индиректно, на цялостната икономическа вероятност, на индустриалните разноски, на заплатите, на приходите на семействата и на корпоративни облаги.

Кристин Лагард акцентира, че съгласно ЕЦБ инфлацията ще се върне до 2% до 2023 година и ще остане на това равнище в близко бъдеще. „ Икономиката на Еврозоната продължава да се възвръща, макар че се чака растежът да се забави през първото тримесечие. „ Докато вероятностите за инфлацията са несигурни. Тя евентуално ще остане по-висока от предстоящото, само че ще намалее още през тази година “, посочи Лагард пред Комисията по стопански и парични въпроси на Европейския парламент. 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР