Нещо странно се случва с изтощените работници в САЩ от ...

Добре дошли в "YOLO" икономиката/>


Нещо странно се случва с изтощените работници в САЩ от поколението на милениалите. След една година, прекарана над лаптопите, безкрайни Зуум разговори между тренировки, разходки и развлечения, те решават да рискуват всичко, което са градили досега.

Някои се отказват от удобните си и стабилни работни места, за да започнат нов бизнес, да превърнат страничните си хобита във full-time занимание или най-накрая да работят по сценария, който мечтаят да напишат. Други се присмиват на нарежданията на шефовете си за връщане към работа в офис и заплашват да напуснат, освен ако не им е позволено да работят където и когато пожелаят.

Те са насърчени от нарастващите нива на ваксинация и възстановяването на пазара на труда. Банковите им сметки, подсилени от една година спестявания и покачващи се цени на активите, увеличиха апетита им за риск. И докато някои от тях просто сменят работата си, други изцяло напускат кариерната пътека.

"Живееш само веднъж"

Ако това движение може да се опише накратко, това е "YOLO" - "живееш само веднъж", акроним, популяризиран от рапъра Дрейк преди десетилетие и оттогава разпространен от весели, предприемчиви хора, поемащи рискове. Терминът се наложи сред малките инвеститори в платформата Reddit, които го използват, когато правят безотговорни залози, които понякога въпреки всичко дават резултат. (Тази година търговията на GameStop беше първообразът ,,YOLO"). В по-широк смисъл той се появи, за да характеризира нагласата, която завладя определен тип отегчен офис служител през последните месеци.

Пандемията не е приключила и милиони американци все още страдат от загубата на работни места и близки. Не всеки може да си позволи да хвърли предпазливостта на вятъра. Но за все по-голям брой хора с финансови резерви и търсени умения страхът и безпокойството през изминалата година отстъпват място на нов вид професионално безстрашие.

Източник: capital.bg