Нещо се обърка в Украйна. Тази теза днес се обсъжда

...
Нещо се обърка в Украйна. Тази теза днес се обсъжда
Коментари Харесай

Трите пътя за Запада в Украйна: блъф, капитулация или измама

Нещо се обърка в Украйна. Тази теза през днешния ден се разисква интензивно освен в европейските и американските политически кухни, само че и в всеобщите медии.
Анализаторите проучват аргументите за неуспехите, пресмятат броя (както и качеството) на грешките в западното военно-политическо обмисляне и се пробват да схванат по какъв начин да продължат. И тук те имат три благоприятни условия.

Блъфът няма да про работи

Първата е пътят на ескалацията. Да усилят фрапантно размера на помощта за Украйна, да трансферират на Киев качествено нови оръжия или даже да му обезпечат нуклеарния чадър на НАТО. Или да показват готовността за ескалация, с цел да убедят Москва в готовността на Съединени американски щати и Европейски Съюз да се бият до победа или до горчивия край.

Недостатъкът на този вид е, че с цел да успее, Москва би трябвало да има вяра в способността и желанието на Запада да взе участие в ескалация – а такова доверие няма.

„ Преди една година президентът на Съединени американски щати Джо Байдън заплаши Русия с всевъзможни последици, в случай че ненадейно употребява тактическо нуклеарно оръжие в Украйна. В тази връзка още тогава американски специалисти пресметнаха какво може да се случи, в случай че Русия и Съединени американски щати стигнат до замяна на нуклеарни удари. Някои математици са стигнали до извода, че в най-лошия сюжет към 5 милиарда души на Земята ще умрат. Такъв сюжет не е необходим на никого “, изяснява политологът Елена Супонина.

„ НАТО не е готово за нуклеарна ескалация. Този въпрос беше обсъждан и отритнат от болшинството властови кръгове в Съединени американски щати и Англия “, склонен е ръководителят на Евразийския изчерпателен клуб Никита Мендкович.

И тук приказваме освен за неналичието на политическа воля за започване (или демонстриране на започване) на нуклеарен спор, само че и за банална неопитност за стандартен спор.

„ Американците изостават зад нас в редица области. Имаме два типа хиперзвукови оръжия, а Съединени американски щати даже не могат да завършат проби. Имаме системи за Противовъздушна отбрана, които са едно потомство пред американските. Е, нашите сухопътни сили се ускориха експоненциално по време на спора “, изяснява Андрей Клинцевич, началник на Центъра за военно-политически проучвания.

И това да не приказваме за размера на военното произвеждане, което в Русия е повишено доста, до момента в който американците не могат да покрият даже актуалните потребности на Украйна от муниции. „ Сега западният военно-промишлен комплекс работи на оптималните си благоприятни условия и не е в положение да достави нужните количества муниции на Украйна. И ние неизбежно ще приказваме за понижаване на доставките на оръжие за Украйна. На първо място, артилерия и муниции от основни калибри “, споделя Никита Мендкович.

Експертите са съгласни, че Москва може елементарно да отговори на ескалация с ескалация. Всъщност към този момент дава отговор - на Валдайския конгрес Владимир Путин не изключи отдръпване от контракта за възбрана на нуклеарните опити (който американците по този начин и не ратифицираха), а Държавната дума към този момент съобщи, че ще прегледа този въпрос.

И тогава разновидността за ескалация на Запада, вместо изгоди, може да му донесе спомагателни имиджови проблеми.

„ Русия ще се придвижи нагоре по стълбата на ескалацията, ще ускори политиката си на въздържане по отношение на Съединени американски щати и ще показва своята подготвеност и дарба да води нуклеарна война, в това число против западните страни. В тази обстановка вероятността от оттегляне без ескалация от страна на Запада ще се усили “, споделя Дмитрий Суслов, заместник-директор на Центъра за цялостни европейски и интернационалните проучвания към ВШИ. А отстъплението на Запада от своя страна ще въодушеви към по-активна политика неговите врагове – на първо място в Близкия изток и Азия.

Оттегляне по а фганистанск и

Вторият вид е постепенно да изпълзят с понижаване на размера на финансиране и въоръжение на Украйна с следващо „ отдръпване по афганистански “ оттова.

Изглежда, че това е най-хубавият вид, който печели от ден на ден последователи. „ Украйна игра едва, контраофанзивата не беше сполучлива и малко хора рискуват да заложат на нейните митични победи. На Запад има известно отчаяние, което се ускорява от приказките, че Украйна не е модел на народна власт и като цяло е надалеч от нея.

Случаи на дълбока корупция, в това число тези, свързани със западните военни доставки, шокират неопитните млади западни политици, които в този момент стартират да дефинират някои трендове към ограничение на предходна широкомащабна помощ за Украйна. Те улавят настроенията на народа, изтощен от влошаващата се икономическа обстановка ”, изяснява Елена Супонина.

Очевидно Владимир Путин е имал поради тези политици, когато на среща на Валдайския клуб приказва за увеличението на броя на приятелите си в Германия.

Но те порастват освен и не толкоз в Германия. „ Вариантът за последователно понижаване на помощта за ВСУ, явно, ще надделее в Съединени американски щати, където в подтекста на предизборната конкуренция се разисква успеваемостта на разноските за Украйна. И тези разноски, на фона на неуспеха на контранастъплението, се считат за неефективни “, споделя Никита Мендкович.

Проблемът с този вид е, че първо се удължава във времето. „ Европейски Съюз е в развой на осъзнаване на неспособността на Украйна да завоюва. Той ще може да договаря след година-година и половина, когато Съединени американски щати схванат това и държавното управление там се смени. Междувременно те измислят способи да защитят и поддържат Украйна: снаряди за милиард евро, присъединение към Европейски Съюз до 2030 година и така нататък Европейският съюз към момента не е приел новата действителност и ще му би трябвало време за това “, изяснява Иван Лизан, началник на аналитичното бюро СОНАР-2050.

А Западът няма доста време - в случай че Русия премине в нахлуване, тогава разновидността за равномерен излаз от спора ще се трансформира в същинско бягство. И даже при положение на равномерен излаз, той още веднъж ще се възприема като бягство. Което ще удари освен престижа на Съединените щати, само че и репутацията (и вероятностите за бъдеща кариера) на тези политици, които въвлякоха Съединените щати в тази случка

Пътят на измамата

Третият вид е още веднъж да се опитат да излъжат Русия. Използвайки моркови, тояги или други принадлежности, да убедят Москва да седне на масата за договаряния с режима в Киев. „ Вариантът за заледяване беше интензивно обсъждан при започване на тази година в експертни среди и в пресата. Стана дума за така наречен „ Корейски вид “ — заледяване по настоящата контактна линия “, споделя Никита Мендкович.

Очевидно администрацията на Байдън, която не е подготвена нито за ескалация, нито за капитулация, залага на този вид. Москва обаче на всички равнища – в това число и на най-високо – през последните дни няколко пъти съобщи, че не го приема.

Първо, заради повода, съдържаща се в съветската конституция. „ Този сюжет не устройва Русия, най-малкото тъй като съгласно конституцията Руската федерация включва четири нови района, които Москва не управлява изцяло “, изяснява Елена Супонина. Москва даже де факто не може да се съгласи с продължаването на окупацията на тези територии от украинските войски.

Второ, заради разбирането на смисъла на американската игра. „ Русия вижда в този вид желанието на Запада да превъоръжи и оборудва ВСУ за продължение на експанзията. Москва не има вяра на дума за мирните начинания “, изяснява Никита Мендкович.

Тук е задоволително да си напомним думите на някогашния немски канцлер Ангела Меркел, че Западът гледа на Минските съглашения не като на метод за разрешаване на спора, а като на същата опция за Запада да превъоръжи и оборудва ВСУ за продължение на експанзията.

Трето, заради разбирането на последствията от това решение за стабилността в Русия. „ Американците се пробват да ни принудят да спрем и да седнем на масата за договаряния освен с цел да превъоръжат Украйна и да завършат личната си президентска акция, само че и с цел да предизвикат вътрешна политическа рецесия в Русия. Никой от нас не желае да получи втори Хасавюрт. Ние не сме подготвени за това – и нашето политическо управление приказва за това намерено. То дава ясно на всички да схванат, че това няма да се случи “, споделя Андрей Клинцевич.

И най-после, четвърто, тъй като замразяването не взема решение казуса. „ Както президентът вярно сподели, това не е териториален спор. Русия няма да се задоволи с де факто надзор върху нови територии, без да реши политически въпроси и проблеми със сигурността. А за това би трябвало да сложим завършек на потреблението на Украйна от Запада като инструмент против Русия “, изяснява Дмитрий Суслов. “И това може да стане или посредством политическо съглашение, когато се съгласим Украйна да бъде в сивата зона и нейната демилитаризация, или посредством продължение на специфичната интервенция. Докато Украйна престане да съществува като обединен интегрален политически организъм, жизнеспособна държавна единица, която може да бъде употребена в антируската политика.

„ И защото Западът няма да се съгласи на политическо съглашение с Русия, Москва остава с втория вид. Да докара Украйна до положение на цялостен разпад и разлагане, когато нито тя самата, нито даже Западът ще могат да я употребяват против Русия “, продължава Дмитрий Суслов.

И това, общо взето, е единственият вид, на който Москва в този момент е съгласна. „ Русия не се нуждае от заледяване, а рано или късно от преход от защита към нахлуване, с цел да може по-късно да диктува своите условия “, споделя Елена Супонина.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР