Нещо, което е потвърдено в дълга процедура в целия ЕС,

...
Нещо, което е потвърдено в дълга процедура в целия ЕС,
Коментари Харесай

Остават да се приемат още 225 защитени зони, предупреди Тома Белев

Нещо, което е доказано в дълга процедура в целия Европейски Съюз, при нас стопира растежа. Това сподели по време на разискването на проектите за ръководство на предпазена зона Калиакра екозащитникът Тома Белев. Той уточни, че дефинираните зони, които би трябвало да са част от мрежа предпазени територии - НАТУРА, са съгласувани и с научния орган на Европейска комисия и със самата Европейска комисия.

Белев настоя Министерство на околната среда и водите да се извини на учени на Българска академия на науките, защото е позволило с помощта на тяхно възлагане на социална поръчка за правене на проекта, учените да бъдат унижени и то за неточност, позволена в тяхно пресъобщение със сбъркани режими за краткотрайна възбрана.

Белев прикани Министерство на околната среда и водите да форсира оптимално процеса по оповестяване на предпазената зона " Комплекс Калиакра ".

От всички 350 зони, ние имаме признати едвам 125, а ни остават 225 зони, за които нямаме заповед. Няма по какъв начин да се приема проект за ръководство, до момента в който няма заповед на министъра, настоя Белев.

Той предизвести, че се приготвят нови санкции. По думите му е редно да се приключи построяването на мрежата. Трябва ли да ни санкционират за Рила, че не е приключен процесът, попита Белев.

С цел попречване на нови наказателни процедури и осъществяване, той прикани Министерство на околната среда и водите да издаде методика за оценка на комулативния резултат. Ние не оценяме комулативния резултат, което се отчитало и в решението на съда.

Той посочи, че в комплекс " Калиакра " има големи притежатели на гори, получени на правилото " кон за кокошка ". Мога да разясня притежател по притежател, контракт по контракт. Към сегашния миг смяната на метода на трайно прилагане не се преценя, регистрира Белев.

Белев уточни, че действително от заповедта излиза опцията да подкрепяме притежателите. Защото с тях се афишира зоната. По НАТУРА имало 1,1 милиарда млн. обезщетения за притежателите. Предлагаме капиталовите планове да се отстранен - компаниите получили държавни дотации за вложенията си следва да реалокират своите вложения. По думите му това щяло да коства доста по-малко от заплащането на санкции и наказания.

Белев упрекна двама шефове на Регионална инспекция за опазване на околната среда, един министър, пет-шест специалиста, " едни 20 индивида, които се облагодетелствали през годините ", довели до санкции и чудене какво да вършим.

Имаме нормативна база, имаме закони - те би трябвало да се съблюдават, настоя Белев и напомни, че Министерски съвет има призната тактика за ръководство на мрежата по НАТУРА.

Тома Белев взе участие в днешната среща в Министерски съвет по проблема " Калиакра ", свикана от премиера Бойко Борисов след извършените диалози сред другите страни тази неделя във Варна.

Припомняме, въпросът " Калиакра " се зароди предходната седмица, откакто министър Нено Димов подписа заповед, с която привежда в осъществяване ограниченията по отбрана на териториите от НАТРУА 2000 в Добруджа и стопира налагането на наказания от страна на Европейска комисия на страната. По-късно разгласи, че стопира осъществяването на тази заповед, до момента в който не се намира консенсусно решение.

Собствениците на земя от общините Балчик, Каварна и Шабла стачкуваха по време на проведеното публично разискване и се стигна и до напрежение с жандармерията. Те се афишират срещу възбраните, които съгласно тях засягат и развиването на земеделие и лов на риба.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР