Нещо фундаментално се променя в бизнеса. И компаниите, които предвиждат

...
Нещо фундаментално се променя в бизнеса. И компаниите, които предвиждат
Коментари Харесай

3000 години бизнес история в две минути

Нещо фундаментално се трансформира в бизнеса. И фирмите, които плануват и се приспособяват към тези дълбоки промени, ще имат най-хубавия късмет да съумеят в новата епоха. Преди да продължим напред, дано се върнем обратно, 3000 години обратно, и да хвърлим бърз взор върху историята на бизнеса, с цел да си напомним какъв брой доста природата на компанията може да се промени с течение на времето.

Да стартираме от осми век пр.н.е. в Индия, където ранните организации, наречени " shreni ", са били първите компании, които са можели без значение да подписват контракти или да имат благосъстоятелност, което също по този начин означавало, че могат да съдят и да бъдат съдени. 

До 960 година сл. н. е. китайската династия Сонг следи появяването на барута, печатарските преси, първите хартиени пари и първите партньорства и акционерни сдружения, които наподобяват на нашите модерни финансови структури. Нещата процъфтявали.

През 1500 година сл. Хр. , подкрепяни от държавното управление компании, като холандската източноиндийска компания и английската източноиндийска компания, почнали да построяват световни търговски империи, предлагайки акции и облигации на нови тържища, до момента в който техните артикули се разпространявали по света. Тяхната търговия с чай сама по себе си трансформирала картата на света.

През към 1790 година индустриалната гражданска война е в ход. И с целия този чай за варене, компании като Wedgwood намерили способи да стандартизират процесите, осъществявани един път ръчно. Занаятчиите, които правели по един цялостен чайник, в този момент се съсредоточили върху производството на части от него. 

Така бизнесът траял да се развива с нова епоха, зараждаща почти на всеки 50 години.

През 1830-те железопътните компании в Съединени американски щати стават първите в действителност съвременни управнически организации, като редиците на мениджърите на приблизително равнище се уголемяват съвсем толкоз бързо, колкото и самите релси. До 1870 година, когато тези ранни супермагистрали понижиха разноските за пренасяне на артикули и информация, се появява нов вид компании, ръководени от създателите тръстове, които породиха монополи в толкоз доста промишлености, че взривът имал потребност от малко прекъсване. С тръстовете, неразрешени от 20-те години на предишния век, тези ръководени от създателите компании били сменени от професионално ръководени корпорации, притежавани от вложители на дребно и ръководени от авторитетни ръководители.
 Най-големите банкрути на банки в американската история
Най-големите банкрути на банки в американската история

Lehman Brothers, Credit Suisse и още доста образци

Управлението се трансформирало в кариера. И до 60-те години на предишния век тези мениджъри управлявали бързо разрастваща се галактика от разрастващи се конгломерати. Със разтърсванията от 70-те години на предишния век пристигна и нов метод на мислене, който ни води до през днешния ден. От зората на индустриалната гражданска война предприятията навлизаха в нова епоха почти на всеки 50 години. Но в случай че през днешния ден сте изпълнителен шеф, нямате потребност от цифри, с цел да ви кажат, че нова епоха стартира още веднъж, тъй като го усещате.

И по този начин, по какъв начин ще наподобява компанията на бъдещето? Никой не може да каже сигурно.

" Технологията ще разреши на фирмите да реализират мащаб и да запазят интимността на клиента. Властта ще се трансферира от професионалните мениджъри към специалистите, които доставят на тези клиенти. Компаниите ще имат единствено тези активи, които са сериозни за тяхната задача и ще разчитат на външни екосистеми, с цел да ръководят останалите. Инвеститорите освен ще влагат в компании, те ще влагат и в планове. И всяка компания ще има два мотора, този, който зарежда днешните облаги, и този, който ще генерира облагите на утрешния ден ", предвидиха от световната консултантска компания.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР