Нещата с войната в Украйна не изглеждат добре. Дори спирането

...
Нещата с войната в Украйна не изглеждат добре. Дори спирането
Коментари Харесай

Николай Младенов: Отвън България изглежда много объркана

" Нещата с войната в Украйна не наподобяват добре. Дори прекъсването ѝ сега не значи, че това ще докара до усмиряване на интернационалното състояние. В началото на рецесията в Украйна към този момент бяхме влезнали в интервал на световна неустойчивост, който ще продължи дълго време. Влизаме в един интервал на разделяне, в който светът ще бъде разграничен най-малко на две групи страни - от една страна е Западът, от друга - страните, близки до Русия и Китай, и от трета страна - страните от Близкия изток, Африка ".

Това сподели пред БНР Николай Младенов, някогашен външен министър, някогашен специфичен делегат на Организация на обединените нации за Близкия изток, в този момент член на Вашингтонския институт за близкоизточни политики, общоприет шеф на Дипломатическата академия в Абу Даби.

И добави, че войната в Украйна наподобява ясна - кой е агресорът, коя е жертвата, само че " колкото повече една страна е по-далече от фронтовата линия, толкоз повече ще пречупва отношението към рецесията съгласно личния си народен интерес ".

" Притеснително е финансовото разделяне, към което отиваме - рецесията, инфлацията. Всичко това ще има дълготрайни резултати върху доста страни. На този декор интернационалните институции са доста отслабени ".

В предаването " Неделя 150 " Младенов акцентира, че позицията на Европа по отношение на войната е обяснима, защото експанзията би трябвало да бъде спряна:

" Но през последните десетилетия свикнахме европейското развиване да бъде подвластно от евтините енергийни източници. Трябва да си дадем сметка, че преходът на отделяне от този вид взаимозависимост ще е мъчителен. Това отделяне е неизбежно. Притеснява ме, че богатите европейски страни към момента се опасяват да платят тази цена. Колкото повече се бави този развой, толкоз по-болезнен ще е преходът ".

По думите му Европа приема за даденост, че светът ще бъде с нас:

" Трябва по-добре да разбираем позицията, която заемаме като Европейския съюз. Трябва да си дадем сметка, че против поддръжката, която желаеме от други страни, ние също би трябвало да дадем нещо ".

Прогнозата на Николай Младенов е, че следва инцидентна или целенасочена ескалация на спора в Украйна и са нужни премерени дейности от страна на всички.

Според него през последните години в профил България наподобява доста объркана, " което е натурален резултат от вътрешнополитическото комплициране ":

" Когато виждаме това блуждаене - ще оказваме помощ ли на Украйна, няма ли да оказваме помощ, мъчно може да се чака консистентна външнополитическа позиция, която да се излъчва от страната ни... Българският народ постоянно е доста рационален, когато отива да гласоподава и посланието му е " седнете и се разберете ". Безотговорно е да заявяваш, че не искаш да приказваш с този или с оня. Това се вижда извън и се отразява върху външнополитическите държание на страната. Национално безконтролно е да се върви от избори в избори. Трябва да има диалози ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР