Нещата с третирането на посевите и овощните насаждения със забранени

...
Нещата с третирането на посевите и овощните насаждения със забранени
Коментари Харесай

Павел Шопов смрази парламента с въпрос към земеделския министър: Виждали ли сте как тези малки животинки умират в страшни мъки?!

Нещата с третирането на посевите и овощните насаждения със неразрешени и рискови препарати за пчелите са стигнали до кокал. Това сподели по време на парламентарния надзор депутатът от Обединени патриоти Павел Шопов, предава Канал 3.

Не знам, господин министър, дали сте виждал умиращите пчели, по какъв начин тези дребни животинки умират в страшни страдания. Да не приказваме по какъв начин наподобява това в очите на притежателите, а знаем, че българският мед, дружно със сръбския, е най-хубавият в света, обърна се Шопов към министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов.

През предходната зима смъртността в някои региони беше 80%. От година на година въпросът се слага, само че решение няма. Има фиктивни забрани, само че те не работят. От Турция се купуват евтини препарати, които са рискови освен за пчелите, само че и за хората. Арендаторът си взема решение казусът, само че пчелите в регион от километри умират всеобщо, съобщи Шопов. Той попита Румен Порожанов какви констатации са направени от министерството в последно време и има ли глобени селскостопански производители, които са пръскали със неразрешени препарати.

Българската организация по сигурност на храните е способният орган по Закона за пчеларството и настоящата разпоредба. По закон земеделските производители са длъжни да уведомяват персонално притежателите на пчелни фамилии в обитаемото място. БАБХ от време на време провежда срещи със земеделските производители, в които им се коментират отговорностите им по Закона за пчеларството, сподели Порожанов.

Той посочи, че през 2016 година са постъпили 12 тъжби за подмор на пчели и са осъществени 12 инспекции. През 2017 година са постъпили 5 тъжби, осъществени са инспекции на място, само че не са взети проби поради отвод на притежателите. В последната година няма понижение, а напълно леко нарастване на пчелните фамилии, съобщи земеделският министър. Порожанов сподели още, че ще бъде затегнат контролът над използването на рискови препарати.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР