Нещата не са толкова простички, както някои се опитват да

...
Нещата не са толкова простички, както някои се опитват да
Коментари Харесай

Начев: Има решения за добив на шистов газ, останалото са интерпретации

" Нещата не са толкоз простички, както някои се пробват да ги показват. Има теоретична опция освен за Азербайджан да изнесем, само че и до ОЕА или Индонезия. Въпросът е, че от техническа позиция, с цел да се случи сходно нещо би трябвало да има синхронизация на електропреносните системи на няколко страни. Това е мъчно постижимо и би лишило към 5-10 години. Това е комплицирана SWAP-ова договорка. Трябва да има надлежно свободни количества електрическа енергия, които да бъдат прехвърляни по тези SWAP-ови покупко-продажби. Не считам, че е допустима такава договорка ", това съобщи енергийният специалист Васко Начев пред " Евроком " и " ЕвроДикоФ ".

Така той разяснява казаното от Министъра на стопанската система и промишлеността, че има концепция за " бартер " сред България и Азербайджан - природен газ против електрическа енергия.

Според него сходна скица би била много по-удачна, в случай че се извърши с Румъния.

Начев съобщи, че тръба за транспорт на газ от България до съседката ни има, като основното е да се построи вероятно трасе за експорт на електрическа енергия.

Той съобщи, че някогашният началник на " Булгаргаз " Николай Павлов е подписал анекс за отвод от цялото количество азерски газ под претекст, че е нямало нужното трасе, макар че такова е имало.

Октомври 2020 година е подписан злощастният анекс, който ни отхвърля от 2/3 азерски газ.

" От 1 октомври на 30 евро/мВтч. Имаме подписан контракт ", сподели той за предстоящото синьо гориво по интерконектора, което се чака да тръгне напълно скоро.

" Компанията " Газпром " съвсем не съществува, " Газпром " е унищожена от самите руснаци. " Газпром " е изправена пред разпад. Печалбите са прибрани авансово. Това беше смисълът. Парите да не стигат непосредствено до " Газпром ", а да бъдат прехвърляни. Те нямат средства за поддържане на системите. Русия е изправена пред доста съществени компликации. Предстоят доста забавни неща в Русия ", безапелационен бе той.

" Това е толкоз дълга и дъблока тематика, влезнала надълбоко в съзнанието на българина. Трябва да минат най-малко две генерации, с цел да се излезе на чисто ", съобщи той за упоритостите да се добиват шистов газ.

" Има 100% решения за рандеман на газ, било то и от шистови обединения. Всичко друго са някакви тълкования ", безапелационен бе енергийният специалист.

Мнението му е, че информацията, която се върти в общественото пространство за рандеман на суровината, нямат общо с действителността.



Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР