Нешко Милованович е бивш играчи на Левски и Локомотив (Пд).

...
Нешко Милованович е бивш играчи на Левски и Локомотив (Пд).
Коментари Харесай

Милованович: Нямам право да избирам между Левски и Локо

Нешко Милованович е някогашен играчи на Левски и Локомотив (Пд). Носител на Купата на България през 2000 година. Шампион на България с Левски през 2000 и 2001 година, първенец и с Локомотив през 2004. Смед края на кариерата си е треньор на разнообразни футболни тимове в Сърбия. Името му постоянно се спряга и за работа у нас. Той даде изявление за " Новспорт ". Ето какво сподели:

Г-н Милованович, добър ден. Къде ви намирам. Как сте?

- Добър ден и на Вас и на Вашите читатели. В момента се намирам в моя роден град Чачак.

С какво се занимавата сега?

- Приключих предишния полусезон във ФК Слога Кралево и сега почивам.

Следите ли какво се случва в България. Футболните тимове набпюдавате ли ги?

- Разбира се, че проследявам българския футбол. Прекарах най-хубавите си години в България, в която имам доста другари. Никога не съм спрял да се интересувам от българския спорт. Следя всички събития.

В събота у нас се възобновява пролетния дял от шампионата. Два от някогашните ви тимове Левски и Локомотив се изправят един против различен на стадион " Георги Аспарухов ". Какво очаквате от тази среща?

- Зная. Подновява се пролетния дял и зная, че Левски играе като хазаин против Локомотив. Очаквам доста забавен и атрактивен мач за почитателите и феновете на футбола. Такива мачове носят адреналин, спортен дух и конкуренция.

Начело на Левски и Локомотив са ваши някогашни съотборници Станимир Стоилов и Александър Тунчев. Поддържате ли връзка с тях?

- Не съм се засичал с тях през последните години в България. Отлични треньори са и двамата. Пожелавам им триумф.

Бихте ли планували по какъв начин ще приключи този мач?

- Не желая да предвиждам този мач. Нека да завоюва по-добрият тим.

Знаете ли, че обстановката с издръжката на двата клуба е много комплицирана. Феновете на Левски непрекъснато оказват помощ финансово клуба, а притежателят на Локомотив Христо Крушарски се принуждава да продава футболисти за издръжката. Локомотив се раздели с Георги Минчев, който ще играе в Латвия?

- Много добре зная какво става в Левски и какъв брой доста почитателите оказват помощ на тима. Те постоянно са го правили и постоянно ще го вършат. Достатъчно е да кажа, че постоянно са на стадиона, наблюдават събитията и поддържат тима безусловно при всички управления и промени. Същото се отняса и за почитателите на Локомотив. Те са отдадени, дейни и всеотдайни.

Мисля, че методът на господин Крушарски е естествен във футбола. Футболистите постоянно са били развивани, след което се купуват и продават. Футболистите са доходи за клубовете. Дано да съумеят да намерят подобаващ футболист на поста на Минчев, добър централен нападател, който да помогне на тима.

Шампион сте с Левски и с Локомотив. Къде пазите повече мощни мемоари?

- Да, по този начин е. Не желая да деля тези два тима. Не мога да ги сравнявам и не желая, нямам право. Всеки от тях ми донесе разнообразни хубави страсти, триумфи, доста другари, популярност, трофеи. Според мен всичко се случи поредно и вярно. Благодарен съм, че играх футбол в тези български грандове.

Вкарахте шампионския гол за Локомотив, побеждавайки Славия с 3:2. Сещате ли се за тази дузпа, която вкарахте минути, откакто заменихте Мартин Камбуров?

- Това в никакъв случай не мога да го не помни. Тези страсти остават за цялостен живот. Затова, за мен футболът е най-красивият спорт на света. Съдията свири дузпа за Локомотив. Погледнах и видях, че моите съотборници не гледат към топката. Беше огромно напрежение. Стадионът беше цялостен. Помислих си: просто взимай топката, ще се оправиш. И го направих. Станахме първенци.

Синът ви също е футболист, къде играе той?

- Василийе Велко Милованович потегли по пътя на татко си. В момента се намира в третодивизиония тим Раднички Сомбор. Справя се добре, непрекъснат е и твърдоглав. Млад е, имам очаквания за него. Подкрепям го.

Знаете ли, че отпред на първия ви клуб в България Беласица отпред е ваш съотборник - Георги Петров?

- Да зная, с Георги Петров подкрепям контакти. Миналата година Беласица нямаше шанс и не влезе във втора дивизия. Познавайки мисленето на Георги Петров съм уверен, че няма да се откаже от фантазията си да върне Беласица там където би трябвало да е, а точно Ефбет лига. Този тим би трябвало на Българския футбол.

Готов ли сте да работите в България като треньор. Името ви се спрягаше преди време?

- Разбира се, че съм подготвен. България е моята втора татковина. Владея доста добре езика, което отстранява езиковите загради. Конкуренцията е огромна, България разполага с доста добра теньорска школа. Но в случай че някой от българските клубове реши да ми се довери бих споделил, че ще положа старания да оправдая доверието. Сигурен съм, че бих постигнал доста положителни резултати и бих бил сполучлив треньор. Надявам се името ми още веднъж да бъде измежду обсъжданите треньорски имена при бъдещи промени в българските клубове.

По ваше време в България имаше доста футболисти и треньори от Сърбия. Сега само Златомир Загорчич е отпред на Славия. Защо е този отлив?

- Искам да кажа, че от момента, когато дойдох в Беласица, до в този момент се усещам като българин. И се гордея с това, че съм и българин. България е страна, която заобичах от първия ден и съм горделив, че играх футбол и се срещнах с прелестни хора, които постоянно са се държали с мен другарски и почтително. И в този момент има там някой, който обичам. По мое време имаше във всеки тим най-малко един или двама футболисти от Сърбия. И от 17, 18 тима - трима или четирима треньори. Само че тогава сърбите не бяха чужденци. Сега България е в Евросъюза и всичко се промени. Ние сме чужденци, има доста условия за пребиваването ни, усложнява се процеса и това очевидно пречи, по този начин мисля аз. Не намирам друга причина, мисля, че имаме класа. Много повече се взимат футболисти от другите страни членки или от други страни въобще, които се гледат на видео. Не се отива на стадиона да се погледнат техните качества, несъмнено има и изключения при клубове, които вършат това постоянно. При тази процедура не се знае в какво положение е този футболист. Казвам това уверено, подкрепям връзки с хора, които работят това и се възмущават от тази процедура. Ние, когато играехме най-малко 7-8 пъти са ни гледали и са преценявали дали ставаме за този тим или не. Това се случва и в Сърбия за жалост.

Какво бихте желали да кажете най-после?

- Много поздрави от мен, поисквам на всички здраве, благополучие, любов, шанс от Нешко Милованович.
 Футболът ни има незабавна потребност от мощен Левски
Футболът ни има незабавна потребност от мощен Левски

Крайно време е да се види здрав и мощен напредък при " сините "
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР