Несебърският наркомафиот Димитър Желязков и бандата му за рекет и

...
Несебърският наркомафиот Димитър Желязков и бандата му за рекет и
Коментари Харесай

Митьо очите броил 150 000 евро рушвет, за да го съдят в Бургас?

Несебърският наркомафиот Димитър Желязков и бандата му за рекет и търговия с дрога, вилня близо две десетилетия по Южното Черноморие, ще останат ненаказани от родното правораздаване. Тази мрачна прогноза направиха няколко самостоятелни един от различен източници от храма на Темида, откакто брадясалото дело против Митьо Очите и свитата му се озова в Бургас в резултат на всеобщ бойкот от съдиите от Софийския градски съд.

 

Сагата с отхвърли от правораздаване против най- яркия представител на ъндърграунда в Бургас се точи от година и половина, когато Народното събрание закри Специализирания углавен съд, а делото против Митьо Очите, задържан през далечната 2018 година в 5-звезден хотел в Истанбул, дружно с любовницата си и с бургаския общинар Бенчо Бенчев, беше разпределено в Софийския градски съд.

 

Оттогава няколко столични магистрати си трансферират топката отказвайки да изпълнят задължението си да водят процеса против Морския Ал Капоне. Първо съдийката Петя Крънчева, на която се падна делото, изиска то да бъде преразпределено на нейната колежка Лилия Георгиева, а когато то се озова при нея, тя си направи самоотвод и връчи досиетата на ръководителя на Софийския градски съд Руси Алексиев.

 

Той опита да избави репутацията на сътрудниците си, възлагайки делото на арбитър Иво Хинов. Без да уточни основателни претекстове обаче Хинов също си е направил самоотвод и единствено ден откакто се е отказал да съди Митьо Очите, е изпратил досиетата по делото на съда в Бургас. Според осведомен от морската правосъдна палата магистратите от Бургас ще оспорят решението на уплашения Иво Хинов и ще изискат следващо мнение за подсъдност от Върховния касационен съд.

Още преди година обаче от Върховен касационен съд излязоха със мнение, че Митьо Очите би трябвало да бъде съден в София, а не в Бургас и се чака това още веднъж да бъде доказано след няколко месеца.

 

Според всеобщата мълва, която обикаля родния ъндърграунд, а и коридорите на Съдебната палата, тромавите юридически бюрократични процедури, прилагани от жреците на Темида за делото против Митьо Очите да не тръгне в скоро време, са обилно заплатени.

 

„ Още предишното лято с понесе слух, че в София са занесени 150 000 евро, с цел да последват отводи на съдии от Софийски градски съд и делото да бъде пренасочено в Бургас. Публична загадка е, че в морския град няма арбитър, който да прати с неоправдателна присъда в пандиза Митьо Очите. Желязков към този момент е постигнал сделка с който би трябвало, че ще се размине с минимална присъда по делото за рекет, търговия с дрога и умишлени палежи и че повече няма да лежи в тюрма. Съпроцесниците му също ще се разминат със пандиза – ще бъдат приети за отговорни и ще се снабдят с присъди от по година-две, които  обаче към този момент са излежали в арестантските килии, разказа идния сюжет за бъдещата прошка на Морския Ал Капоне осведомен от правосъдната система.

 

Представители на морския ъндърграунд пък разкриват, че Митьо Очите непринудено е сдал бизнеса с дрога по Южното Черноморие и е пренасочил интереса си към други незаконни действия – обществена загадка е, че държи част от каналджийския бизнес и управлява посредством подставени лица две сдружения за бързи заеми, опериращи в Бургаския район. Официална благосъстоятелност на Митьо Очите е веригата от заложни къщи „ Надежда “, която се ръководи от щерка му Ивелина Желязкова. Твърди се, че главната активност на заложните къщи е да изкупуват на занижени цени злато, бижута и скъпоценни камъни от хилядите украинци, открили се в Несебър, Слънчев бряг и Свети Влас след нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 година

 

Друга печеливша активност на Митьо Очите е обвързвана с таксиметровия бизнес в Слънчев бряг и Несебър, като под „ контрола на мафиотския необут са над 201 таксита, возещи пасажери даже през зимата против 4 лв. на километър. Като част от империята на Желязков се сочи и бизнесът с погребални организации в Бургаска област, следени от силовака му Йордан Въчев-Данчо Ларша, както и охранителната активност, осъществявана посредством „ Аркус Секюрити “. Макар Митьо Очите да не се води измежду формалните притежатели на бургаската компания за защита, той употребява лиценза на сдружението с цел да легализира приходите на свитата от лоялни към него гавази.

 

Димитър Желязков, сдобил се през далечната. 2006 година с неоправдателна присъда. като Наркобос и прострелян с дъжд от патрони от гардове на Божо Кравата в кървава гангстерска кавга, в претъпкан с задгранични туристи ресторант в Слънчев бряг след излизането си от пандиза през 2016 година, попадна на мушката на профилираното правораздаване през лятото на 2018 година Тогава той беше предводител на свирепа тайфа, търгувала с дрога и налагала всеобщ рекет над туристическия бизнес в Слънчев бряг, Несебър, Бургас и Поморие. Митьо Очите обаче офейка от страната, предизвестен, че се готви карцерът му от локален прокурор, с цел да бъде закопчан дни по-късна дружно с любовницата си в 5-звезден хотел в Истанбул.

 

Впоследствие се оказа, че Очите е прекаран незаконно в Турция от Гърция от тогавашния ръководител на Общинския съвет в Бургас и мастит аграрни необут Бенчо Бенчев. Ятакът на Желязков беше обвиняем за укривателството му, само че предстоящо беше оправдан от съда.

 

След като Турция екстрадира Митьо Очите в България, той прекара към 3 години в арестантската килия в София, преди да го пуснат под домакински арест през лятото на 2021 година Оттогава няма съвсем никакво придвижване по делото против Желязков, а правосъдният развой против него на няколко пъти беше рестартиран поради лавина от странни юридически неуредици. Така към този момент 6-а година делото против на известния разбойник в Бургаския район не може да стартира даже всъщност, а множеството от очевидците на прокуратурата към този момент са отдръпнали показанията си.

Автор: Уикенд, crimesbg.com

 

 

Източник: kliuki.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР