Несебър е заплашен да загуби статута си на обект на

...
Несебър е заплашен да загуби статута си на обект на
Коментари Харесай

Несебър може да загуби статута си на обект на световното културно наследство

Несебър е застрашен да загуби статута си на обект на международното културно завещание. Възможно е на идната сесия на интернационалната организация в Саудитска арабия старинния град да бъде включен в листата със застрашени обекти, съобщи Народоосвободителна въстаническа армия ТВ.

Мониторинговата задача на ЮНЕСКО и ИКОМОС са открили забележителна загуба на историческа достоверност и на културна значителност.

Какъв ще бъде статутът на Несебър ще се взема решение на сесията на ЮНЕСКО в Рияд, Саудитска Арабия измежду няколко дни. Основни проблеми са строителството на паркинги, здания и алеи, които покриват археологически остатъци, само че и неналичието на проект и ръководство на старинния град.

Последната стъпка преди да изпадне от листата на ЮНЕСКО даден обект, той се дефинира като рисков. За подобен най-вероятно ще бъде разгласен и Старинния град на Несебър. Преди да бъде махнат от листата за културно завещание, от организацията ще би трябвало водят договаряния с локалните управляващи за запазването му.

„ Въпросът е да се откри баланс сред съхранението и ежедневния живот на хората, и търговия, и превоз, и строителство.  Ние ще влезем в този лист, само че концепцията е да е възстановителен този интервал, който ще ни се даде. За да създадем тези корекции и да запазим тази международна полезност ”, разяснява Ивайло Ляхович, съдружие „ Старият Несебър ”.  

За първи път казусът се слага на дневен ред преди десетилетие. Международния съвет за паметниците на културата и забележителните места набелязва съответни проблеми в Несебър.

„ Това са огромни строителства на пристанища, на цели села върху пристанища, построени, имаме 6-етажна постройка на морския бряг, която стърчи над черква на хиляди години и изцяло я скрива. На всичко това ЮНЕСКО споделя - това е безумство, няма по какъв начин това нещо да го има ”, изясни Кръстьо Пеев, ръководител на Обществен съвет Несебър.

В Министерство на културата знаят за казуса, като дават съответни рекомендации. Включително и за премахването на цялостен ресторант.

„ Сезонът си мина, този ресторант продължи да роботи в изрично нарушаване на закона ”, изясни Кръстьо Пеев.

За туристите Старият Несебър не е изгубил чара си. Засега.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР