Несебър е едно от местата, които ЮНЕСКО е защитил в

...
Несебър е едно от местата, които ЮНЕСКО е защитил в
Коментари Харесай

Асен Василев: Няма да допуснем Несебър да бъде изваден от списъка на ЮНЕСКО

Несебър е едно от местата, които ЮНЕСКО е защитил в България, и един от най-красивите ни морски курорти. През 2009 година, защото има ужасно доста ново строителство в града, получаваме предизвестие от ЮНЕСКО, че би трябвало да се изготви проект за опазване и ръководство на града. От 2010 година до 2022 година Министерство на културата и Националният институт за културно завещание не са създали дори задание за този проект. 13 години имаме цялостно безучастие по този проблем до степен, до която при започване на 2022 година, когато ние застъпихме като държавно управление, получихме последно предизвестие, че от следващата година Несебър ще бъде включен в листата с обекти, застрашени с отпадане от листата на ЮНЕСКО. Министерство на културата се задейства, дружно с общината, и към този момент имаме направено задание, което е финансирано. Това съобщи преди novini.bg. съпредседателят на " ". 

" Очаква се до края на годината да създадем проекта за запазване и ръководство. В доста незабавен порядък би трябвало да се направи и общ организационен проект на Стария град, който също липсва. Двата проекта в композиция би трябвало да контролират да няма в допълнение строителство, по какъв начин се употребяват площите на града и какво се прави, с цел да остане градът в достоверния си тип, а не с достроявания и модерна архитектура, с цел да може да остане в листата на ЮНЕСКО ", добави той. 

Василев акцентира, че първите действителни стъпки, с цел да бъде предпазен Несебър, към този момент са направени. " Изготвено е задание за проекта за запазване и ръководство на града. Трябва самият проект да бъде направен, да бъде съветван с жителите тук, защото това значително ще промени метода, по който Несебър наподобява - да се върне към по-автентичния си тип. Ако до началото на другата година този проект бъде разискван и признат, би следвало да успеем да защитим града. Имали сме 13 години това нещо да се случи, демонстрация е на безхаберие. Защо не се е случвало, не мога да кажа, може би предходните министри на културата би трябвало да отговорят. Важното е, че в този момент стартира да се случва ", уточни съпредседателят на Политическа партия. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР