“Несъставянето на бюджет може да е препъникамък за влизането ни

...
“Несъставянето на бюджет може да е препъникамък за влизането ни
Коментари Харесай

Икономист по Дарик: Липсата на бюджет ще е препъникамък за влизане в еврозоната

“Несъставянето на бюджет може да е препъникамък за влизането ни в еврозоната, тъй като даже да осъществим всички условия, само че не сме изпълнили тази условност, то това ще е спънка. Като приказваме за бюджет, не би трябвало да се внася кой да е бюджет, а подобен, който е фискално постоянен, логичен. ”

Това съобщи в ефира на Дарик Георги Ангелов - старши икономист в институт “Отворено общество ”.



Георги Ангелов. Снимка: Дарик

“За страдание, това което следим е, че енергийната рецесия се употребява като предлог да не се съблюдава макроикономическата рамка, а се прекроява по отношение на това какъв брой разходи да се оправдаят. Бюджетът се употребява като избирателен инструмент, както нормално. Възможно е българската стопанска система да попадне в тежка обстановка, в случай че главните стопански системи на Европа влязат в криза ”, добави Мартин Владимиров - енергиен специалист от “Център за проучване на демокрацията ”.



Мартин Владимиров. Снимка: Дарик

“Вчерашното решение за разпределяне на дотации за промишлеността, за покриване на техните разноски за електрическа енергия беше много безогледно. То обслужва популистки всички партии, тъй като цената на електрическата енергия се успокоява сега ”, добави Владимиров.

" За мен обаче това не е най-големият проблем. Най-големият проблем е, че мярката е отново “на калпак ”. Най-големият адресат на помощи от тази мярка ще бъде петролната рафинерия в Бургас, която така и така ни цака с цената на горивата. Ние ѝ дадохме изключение от ембаргото, от което тя печели милиарди, а сегаѝ даваме и обезщетения за тока. Чак пък толкоз да ни е значима тази рафинерия ", разяснява Ангелов.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР