Несъществуващ термален извор и 2026 година трябва да бъдат премахнати

...
Несъществуващ термален извор и 2026 година трябва да бъдат премахнати
Коментари Харесай

Преходът в Кюстендил - форсмажорен и несправедлив, не плавен, според заложеното в Териториалния план

Несъществуващ термален извор и 2026 година би трябвало да бъдат отстранени от Териториалния проект на Кюстендил. Останалите 2 термални извора – единият се изследва, а другият е със напълнен потенциал и няма по какъв начин да бъдат в центъра на енергийната непоклатимост на района, даже е под въпрос да бъдат част от микса.


Топлоелектрическа централа „ Бобов дол “ обезпечава 20% от Брутният вътрешен продукт на региона. Вече е вложил в декарбонизация толкоз пари, колкото ще дойдат от Европа за района, а възнамеряват и доста повече. Без ТЕЦ-а се закрива 1 община и се слагат в тежко състояние други. Посочването 2026 година, заплашва вложенията в декарбонизация и гони специалистите от региона.

 

Премахването на годината е неотложно за довеждане докрай на замяната на въглища с други горива, която може да се случи и надалеч преди 2038 година.

 

Енергетици и миньори ще бъдат преквалифицирани за друга изчезваща индустрия. Необходима е същинска опция за хората, а не посочена на хартия хипотетична.

 

Новите фотоволтаици в региона са в областта на пожелателното, защото в Дупница няма построена нова подстанция и от енергоразпределителното сдружение няма по какъв начин да се причислят към мрежата, с цел да изкупуват тока.

 

Това са повдигнатите проблеми и направените констатации от срещата на локалната власт, общественици и жители с министерствата на енергетиката и районното развиване във връзка разискване на Териториалния проект за обективен преход в Кюстендил преди ден.

Позициите на представителите на обществеността и локалната власт в цитати:

 

Кметът на Кюстендил, П. Паунов: Нищо справедливо- 1 милиарда за Стара Загора и 200 млн. за Кюстендилско, Планът за обективен прехода е пожелателна картинка.

 

„ Нищо заслужено няма в Плана за обективен преход. Близо 1 милиарда отиват за Стара Загора, а за област Кюстендил, където има с години наслагвани несправедливости, единствено към 200 млн. “, това разгласи на полемика по отношение на Териториалните проекти кметът на Кюстендил Петър Паунов. Той акцентира, че страната работи със Стара Загора като с обичаното дете, а неглижира област Кюстендил. „ И до момента по- огромен запас отиваше към Стара Загара. Заради районирането, при което попадаме в един регион със София, ние получаваме най- ниските обезщетения за бизнеса, а в този момент и по Плана за възобновяване 80% от парите са за Стара Загора. Ако парафразирам- Стара Загора е обичаното дете на страната. До в този момент то е глезено с филийки с филе „ Елена “, в този момент ще се компенсира с луканка. В Кюстендил сме на филийка с маргарин.

 

В Стара Загора има повече вложители, достъп до няколко граници, пътят към морето минава от там. Ние имаме две граници, от едната страна едните кисели съседи, от другата другите кисели съседи. Ресурсът за нас би трябвало да се завиши, огромните планове стават със съществено финансиране. Да не приказваме за административните спънки. Не съм видял държавна конструкция да оказва помощ. “, разяснява Паунов. Иначе той акцентира, че е склонен с дадения небосвод за развиване на региона, ориентиран към сферите на туризъм и опазване на здравето.

Кметът на Дупница Методи Чимев акцентира, че централата заработва 20 % от брутния вътрешен артикул на региона и дава работа на над 1000 индивида от община Дупница. „ По Плана за обективен преход за нашата област са планувани едвам 10% от общия запас, в размер на към 1 милиарда Това би трябвало да се преразгледа “, сподели Чимев.

Председателят на Общинския съвет в Дупница Костадин Костадинов


„ Спирането на работа на Топлоелектрическа централа „ Бобов дол “ значи 3-4 млн. по- малко в стопанската система на община Дупница, а за Бобов дол - закриване. Това ще бъде голям удар. “

 

„ Закриването на Топлоелектрическа централа „ Бобов дол “ за Дупница значи 800 дупничани, които работят в централата и мините да останат без прехранване. Има още 200-300 души, заети в съпътстващи предприятия. Бобов дол става град поради мината, в този момент се задържа единствено поради Топлоелектрическа централа „ Бобов дол “.

 

Припомнете си какво се случи, като се закри подземният въгледобив. Строителни групи от Бобов дол пристигнаха да работят в Дупница, по-късно отидоха в София, в този момент са в чужбина. 50% от миньорите от подземния въгледобив са в чужбина. Закриването на ТЕЦ-а значи закриване на община Бобов дол и голям удар върху община Дупница. “. Пред зам.- министъра на енергетиката той акцентира, че няма смисъл и от разкриването на нови фотоволтаици в региона, защото в Дупница няма построена нова подстанция и от енергоразпределителното сдружение няма по какъв начин да ги причислят към мрежата, с цел да изкупуват тока. Ако в Бобов дол се направи парк, ще би трябвало да се разчита на единствената в Дупница подстанция „ Марек “, ситуирана оптимално надалеч.

Детелина Борисова, зам.-кметът на Бобов дол

 

Зам.-кметът на Бобов дол Детелина Борисова беше безапелационна, че без ТЕЦ- а общината се обезкървява. „ Нека се работи за преквалификация на хората, само че в вярна посока, един миньор не може да стане сладкар. Трябва да се направи индустриална зона, само че тук се нуждаем от поддръжката на страната, с цел да се изкупи земя, тъй като в Бобов дол нямаме свободни терени. Инвеститорите идват в Министерски съвет, знаете авансово от какво имат потребност. Това са ограниченията, не да се пишат общи постулати за затваряне на централата до 2026 година Затварянето на ТЕЦ-а е нереалистично, държа като краен период да остане 2038 година “, сподели тя.

Радослава Чеканска, Депутатът от ГЕРБ-СДС

 

Депутатът от ГЕРБ-СДС Радослава Чеканска обори изказванието, изложено в Плана, че региона разполага с три термални извора, а публични здания в Дупница се отопляват с вода от гейзера в Сапарева баня. “Водата от гейзера е раздадена до последната капка, от извора се отопляват само постройката на общината в Сапарева баня, детската градина и учебното заведение. Изворът в село Бистрица е на равнище изследване, а трети извор не съществува на картата на региона. Кажете, в случай, че Народното събрание одобри 2038 като краен период за прекъсване на въглищните мощности, какво постанова в Плана за Кюстендил да се сочи 2026 година за прекъсване на Топлоелектрическа централа „ Бобов дол “?, изиска да знае тя.

 

Според Чеканска е несвоевременно да се приказва, че цената на Топлоелектрическа централа „ Бобов дол “ може да се размени от развиване на хранително- вкусовата, шивашката и обувната индустрия, както е заложено в Плана. „ Тази индустрия и в този момент е развита в региона, само че бележи спад в последните години. Шивашки компании се изнесоха, не може да се търси запас на място, където просто го няма “, сподели тя.

Синдикалистът Ивайло Димитров

 

„ Не ви имаме вяра “, отсече синдикалистът от Топлоелектрическа централа „ Бобов дол “ Ивайло Димитров и добави: „ Това не е равномерен, а форсмажорен преход. При понижаване на мощности в централата преди година бяха освободени 300 индивида, обещаваше се работа на всички, само че в следствие бяха взети единствено към 30. Отчитате ли, че от всички въглищни централи единствено Топлоелектрическа централа „ Бобов дол “ има капиталови планове, по които се работи действително, които не са единствено на хартия? “

Изп. шеф на Топлоелектрическа централа „ Бобов дол “ инж. Любомир Спасов

 

„ Само направените досега вложения от Топлоелектрическа централа „ Бобов дол “ са равни на парите от Европа, обещани за област Кюстендил по Плана за обективен преход. А ние няма да спрем до тук. Планираме да купим когенератори с обща мощ 200 MW за над 300 млн. Оставете ни да работим.

 

Посочването на 2026 година за прекъсване на работа, ни слага пред доста съществени усложнения. Как да желаяме финансиране, веднага като черно на бяло в Плана написа за затваряне през 2026 година? Около 20 млн. влагаме в газопреносна мрежа, 140 млн. във фотоволтаичния парк, към 40 млн. за закупуване на газови генератори- това са лични средства. Само това надвишава обещаната от Европа сума. И това са пари, които към този момент сме вложили в региона. Лично подписах контракта с „ Дженерал електрик “ за доставката на два пъти по две газови турбини с една когенерационна парна турбина с обща мощ към 200 MW. Това ще костват над 300 млн., за което нямаме лично финансиране. Разговорите за финансиране обаче замират незабавно при тази информация за прекъсване на работа през 2026 година Плашите и експертите, с които разполагаме. Те стартират да търсят друга работа. Махнете тази година 2026 година В Европа са заложили 2050 година, у нас Народното събрание одобри 2038 година, а в нашия проект написа 2026 година ТЕЦ-ът да спре. Централата докарва 20% от брутни вътрешен артикул на област Кюстендил. Нека работим да изпълним набелязаните вложения, може и преди 2038 година да се случи декарбонизацията и цялостната подмяна на въглищата. “, безапелационен беше инж. Спасов.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР