Несъмнено едно от любимите места, където чужденците искат да посрещнат

...
Несъмнено едно от любимите места, където чужденците искат да посрещнат
Коментари Харесай

Как празнуват Нова година в една от най-желаните дестинации за българите

Несъмнено едно от обичаните места, където чужденците желаят да посрещнат Нова година е в Гърция – освен заради разнообразни забавни обичаи, само че и заради по-емоционалното посрещане на новата година на брега на морето, а и времето постоянно не припомня, че е зима.

Един от обичайните способи за гърците да ревизират шанса си е като играят карти, а по остаряла традиция в страната се раздават дребни монети на децата, пише .

Впечатляваща е и Новогодишната декорация – с изключение на обичайните светещи елхи както на площада, по този начин и във всеки дом, доста са забавни Коледните кораби, които и светят.

Това също е остаряла традиция, тъй като Гърция е морска страна. По островите и освен там има доста моряци, които са на път и тези светещи кораби са в чест на всички светии, които закрилят моряците.

Всеки остров има по нещо друго в традициите си на Нова година – да вземем за пример в региона на град Ксанти момчетата, които следва да влезнат в казарма, палят огромен огън в центъра на селото, пеят Коледни песни и всички им пожелават да се завърнат живи и здрави от работа.

На островите има и друга традиция, която потегля от Пелопонес, само че е публикувана в цяла Гърция. Това е, че счупването на нар пред входната врата носи благополучие и здраве.

Много е известно предоставяне на пари на родственици, които идват и ти честитят Новата година. Гърците имат вяра, че по този начин годината ще бъде великодушна и богата.

На остров Крит за декорация на входната врата ще видите глава лук. Критяните имат вяра, че това носи благополучие и гони злите сили от вкъщи.

На Йонийските острови излизат на улицата след среднощ, поздравяват се и се пръскат с одеколон, чийто мощен аромат считат, че пази хората от зли сили.

На Цикладските острови се радват доста, в случай че гълъб кацне на двора или на покрива на къщата – смятат го за знак за благополучие.

На Крит имат вяра, че първият човек, който влезе в къщата с десния крайник, носи благополучие, дават му пари и наложително би трябвало да седне на масата.

В страната се подготвят и редица обичайни храни, измежду които курабиадес – меденки, украсени с маслинови клонки и плодове.

Новогодишната питка с парата се назовава Василопита – питката на Свети Васил, тъй като се разчупва в първите минути на Новата година, когато стартира и Празникът на Свети Васил. На който му се падне парата е щастливецът на годината в фамилията.

Има десетки предписания за тази питка – някъде тя е солена, на множеството места е с усет на козунак, само че към този момент гъркините си я купуват, вместо да я вършат у дома. В Гърция няма обичаи за баница с шансове.

Новогодишната нощ се чака с огромно неспокойствие от децата, които чакат подарък от Дядо Мраз – в неговата роля е Свети Васил, който носи подаръците и по традиция влиза през камината. Ако родственици или близки другари донесат подарък за детето, този подарък се оставя под елхата и се чака Свети Васил в Новогодишната нощ.

За разлика от Коледа, който е чисто фамилен празник и традициите се съблюдават, на Нова година гърците обичат да честват на открито с другари и родственици. Много хора са на заведение или на площада, където има богата стратегия, обаче при изгрев слънце се върви на брега на морето, тъй като той е доста красиво.

По островите Дядо Мраз или по гръцки Свети Васил идва с лодка, осветена и с чувал с дарове за децата.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР