Нерешени през годините проблеми със системата Зелена карта за изплащане

...
Нерешени през годините проблеми със системата Зелена карта за изплащане
Коментари Харесай

Нерешени проблеми със Зелена карта оскъпят автомобилните застраховки

Нерешени през годините проблеми със системата " Зелена карта " за погашение на вреди за пътни произшествия в чужбина са на път да взривят цените на наложителната застраховка " Гражданска отговорност ", написа " Сега ". 

На специфична конференция от Асоциацията на българските застрахователи, Националното бюро " Зелена карта ", както и Асоциацията на автомобилните превозвачи се оповестиха срещу ремонти в Кодекса за обезпечаване, импортирани в Народното събрание за гласоподаване. С тях се задължава Националното бюро " Зелена карта " у нас мигновено да изплаща предявените претенции за компенсации при пътни произшествия в чужбина. В извънредно къс период - 7 дни, съответният осигурител, сключил полицата, би трябвало да преведе сумата в бюрото. На процедура се вкарва правилото " първо плащаш, след това оспорваш ". Предвижда се още, в случай че осигурител не преведе сумата в 15-дневен период, тя да бъде прихваната от банковата гаранция, учредена особено за системата " Зелена карта ".

Тези законови промени ще доведат до огромни застрахователни измами, а също по този начин до внезапно покачване на цената на застраховката " Гражданска отговорност ", оповестиха през днешния ден засегнатите страни.

Проблемът със " Зелена карта " се точи с години. В основата му е отводът на някои застрахователни компании да заплащат компенсации за произшествия в чужбина, тъй като считат, че вредите са фиктивни. Тъй като това би трябвало да се потвърждава в съда, просрочията се бавят с години. Заради този проблем страната ни бе сложена под необикновен контрол през 2018 година от Съвета на бюрата " Зелена карта ". Тогава посочваната неизплатена сума бе за 20 млн. евро.

 

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и ! 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР