Нерегламентираните сметища край река Чая в района на пловдивските села

...
Нерегламентираните сметища край река Чая в района на пловдивските села
Коментари Харесай

Частници си направили незаконни депа за строителни отпадъци срещу заплащане

Нерегламентираните сметища край река Чая в региона на пловдивските села Катуница и Ягодово се оказаха противозаконни депа за строителни боклуци . Това заяви през днешния ден регионалният шеф Дани Каназирева, откакто организира среща с институциите, ангажирани с инспекциите, които тя назначи през предходната седмица.

Сметищата бяха разкрити преди седмица, като преди този момент неведнъж са подавани сигнали за тях до институциите. При инспекция на специалисти от регионална администрация се откри, че на брега на река Чая край Катуница са складирани сред 50 и 100 тона пластмасови боклуци от Испания в найлонови боклуци. Подобна бе и обстановката край село Ягодово.

На място специалистите са открили, че сметището край Ягодово е ситуирано върху 6 парцела, 5 от които частни, а шестият – общински, като върху общинския е била заета напълно дребна повърхност. Частните парцели били на разнообразни притежатели, като в действителност представлявали земеделска земя. Общата повърхност била към 40 дка.

Оказало се също, че в региона се прави противозаконен рандеман на инертни материали, като в котлованите, формирани от противозаконната кариера, се загробвали боклуците – най-вече строителни и промишлени боклуци, като от горната страна се запръстявали с два пласта пръст. „ Операторите ” на противозаконното хранилище имали даже кантар, с който мерели боклуците и вземали такса за депониране от компаниите в пъти по-ниска от тази, която се заплаща на депата край Цалапица, Първенец и Асеновград, където таксата е към 110 лв/тон за депониране на отпадъка. В момента там имало над 40 тона боклуци, които не са загробени, а какво  е количеството на загробените, никой не знае.

Подобна била и обстановката край Катуница, като там боклуците били ситуирани даже по дигата на река Чая. Там сметището било върху държавен терен и дребен частен парцел.  

Според регионалния шеф Дани Каназирева и на двете места имало забележими следи от техника и машини. По думите й става дума за добре проведена активност по противозаконното депониране на строителни боклуци.

Организацията била стройна и съгласно Каназирева сигурно има осъществено закононарушение, в това число за противозаконния рандеман на инертни материали без концесия . По думите й съществувала връзка сред двете противозаконни депа, които са работили над 4 години.

От Областната администрация ще дават цялата документи по инспекцията на Окръжна прокуратура и органите на Министерство на вътрешните работи в Пловдив, с цел да бъде осъществено следствие. Надяваме се виновниците да бъдат осъдени, акцентира Дани Каназирева. Според нея те са ощетявали страната с милиони левове, като са се облагодетелствали за нейна сметка, без да заплащат каквито и да е такси. 

От Регионална инспекция за опазване на околната среда оповестиха, че са получавали сигнали за противозаконното хранилище край Ягодово, били са там на инспекции, а материалите са били изпращани в МОСВ  и Министерство на енергетиката, а също и до Районната прокуратура. 

Басейнова дирекция е взела проби от река Чая, оказало се, че няма рискови субстанции във водите на реката, уточни директорката Цветелина Кънева.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР