Нередки гости в комиксите са свръх хората от други страни.

...
Нередки гости в комиксите са свръх хората от други страни.
Коментари Харесай

10 руски супергерои от вселената на Marvel

Нередки посетители в комиксите са свръх хората от други страни.

За дългото време, в което се издават комиксите на Marvel, в тях се появяват голям брой персонажи от Съюз на съветските социалистически републики и днешна Русия. И надалеч не всички те са на силата на злото.
1. Наташа Романофф – Черната вдовица
Първа поява: Tales of Suspence #52, април 1964 година

Първа поява в киното: „ Железният човек 2 “, 2010 и „ Черната вдовица “, 2021

 Скарлет Йохансон,

Скарлет Йохансон, „ Отмъстителите “ 2012Legion Media

Това е най-известната супергероиня с съветски корени в киновселената на Marvel. В предишното Наташа е сътрудник на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) и съумява да стане „ алена “ освен от вътрешната страна, само че и извън, изпълнявайки голям брой поръчкови убийства и закононарушения. Бягайки от някогашните си ръководители, Наташа усърдно поправя грешките от предишното си, и още нещо, което не е маловажно – тя се учи да живее с тях – табиет, който не съумява да придобие всеки. Миналото ѝ се пробва усърдно да я настигне, само че някогашната (и днешна също) шпионка бяга по-бързо от него. Като се мести в Съединени американски щати, тя съумява да се бори с Отмъстителите и няколко други тима, доказвайки се като отличен пълководец, войник и благонадежден другар.
2. Петър Распутин – Колосът
Първа поява: Giant-Size X-Men #1, май 1975

Първа поява в киното: „ Х Мен 2 “ 2004, „ Дедпул “, 2016



David Leitch/20th Century Fox, 2018

Не е Супермен, само че също като него е Човек от стомана. Распутин е един от най-известните мутанти в състава на „ Х Мен “ и се причислява към тях съвсем в това време като Върколака, Буря и Нощна сянка. Намерен е от професор Х, предлагайки му да се включи в групата на мутантите, където Распутин се усеща добре, макар че приказва с акцент. Главната мощ на Колоса е опцията му да покрива цялото си тяло с непробиваем метал, не би трябвало да се не помни и физическата му мощност. В своята „ железна униформа “ може да повдига товари до 200 тона. Единствената уязвимост на колоса е добротата му, която нерядко е употребена против него от съперниците му. Заради огромното си сърце, той, както и множеството руснаци, не обича да влиза в непотребни боеве, само че взима всичко в свои ръце, в случай че почувства нужда да направи нещо значимо. Основното занимание на Петър, с изключение на спасяването на света, е рисуването.
3. Уляна Распутина – Меджик
Първа поява: Giant-Size X-Men #1, май 1975

Първа поява в киното: „ Новите мутанти “, 2020



Josh Boone/20th Century Studios, 2020

Малката сестра на Колоса Уляна е правнучка на популярния другар на царското семейство и мистик Григорий Распутин. Тя наследява от известния си родственик дара за магьосничество. Както и Петър, тя също е мутант, само че доста по-интересни са нейните мистически качества, получени в Лимба – едно от измеренията на Ада, където отвъдните сили са я завели като дете. Като мутант тя умее да се телепортира, от личната си душа основава необикновен меч, с който може да стане кралица на Лимба, а за времето, прекарано в Ада се научава на тъмни вълшебства (на Земята тя може да употребява стеснен брой от тези заклинания). Въпреки мрачното си минало тя е съхранила добрината в душата си и постоянно оказва помощ на другите мутанти, които се бият в името на положителното. Удивително е, че по-малката сестра съумява да разкрие изцяло популярната си фамилия, която споделя идентични мистични корени с познатия на всички прародител Распутин.
4. Михаил Арсус – Голямата мечка
Първа поява: Incredible Hulk #258, април 1981

Първа поява в киното: „ Отмъстителите: Война до безкрайност “, 2013 и „ Черната вдовица “, 2021



Cate Shortland/Marvel Studios, 2021

Можете ли да си визиите по-руски супергерой от мутант, който се трансформира в мечка и има уязвимост към водката? Надали! Огромен, заплашителен и необикновено мощен мечок, който може да победи даже Хълк, само че в мечата си униформа не вижда добре, поради което не е доста прецизен в дейностите си, което се компенсира от отличната му скорост. Михаил не е добряга и регулярно се бори с американските герои, както поединично, по този начин и в групировки като руския аналог на Отмъстителите с названието „ Съветски супервойници “, а по-късно в състава на „ Зимната армия “, само че към този момент в Русия. Арсус е прекомерно стандартен воин, само че това не го прави по-малко забавен.
5. Сергей Кравинов – Ловеца Крейвън
Първа поява: The Amazing Spider-Man #15, 1964

Първа поява в киното: „ Човекът паяк: Няма път към дома “, 2021 и „ Ловеца Крейвън “, 2023



Marvel

Родом от Волгоград, правоприемник на дворянски жанр, изгубил всичко след Октомврийската гражданска война. За да възвърне своята чест Кравинов се заема с ловуване, където придобива небивали висоти и става най-хубавия ловджия в света, което му носи и прозвището „ Ловеца Крейвън “.

Крейвън доста прецизно следва кодекса на честа, което е подбудено от неговите дворянски корени. Чувствайки, че не е задоволително добър, Сергей приема запарка, която усилва силата, скоростта и възприятията му до тези на пума, което го кара да захвърли оръжията и да стартира да ловува без тях. Крейвън е захласнат от фантазията да събере най-опасните титли на света, измежду тях е главата на Човека-паяк, само че, както постоянно се случва с сходен жанр герои, те сами се трансформират в Човека-паяк, безусловно обличайки костюма на Човека-паяк от отзивчивия си комшия. Ловецът е част от Отмъстителите в края на 1950 – подобен разсностранен човек е той. Авторите на комиксите доста постоянно съпоставят Кравинов с персонажите от романите на Достоевски, описвайки го като драматичен воин.
6. Алексей Сицевич – Носорог
Първа поява: The Amazing Spider-Man #41, октомври 1966

Първа поява в киното: „ Новият Човек-паяк: Високо напрежение “, 2014 и „ Човекът-паяк: Няма път към дома “, 2021



Marc Webb/Columbia Pictures, 2014

Още един съветски изверг и съперник на Човека-паяк. Сицевич е малък мафиот, който се съгласява на редица опити, в които едвам не умира, само че получава нечовешка мощ, скорост и регенерация, както и неповторим костюм, който се слива с тялото му. Последният дава огромна мощ и е екипиран с рог на челото, откъдето в действителност идва прякорът Сицевич. Не доста умният юноша доста постоянно се оказва на страната на злото. Той лежи в пандиза, само че излиза от там за примерно държание, което го кара да стартира естествен живот, пробвайки се да дружи с Паяка и Наказателя. А с мутанта Гамбит постоянно играят карти, до момента в който е редовен жител. Носорог е минимум „ съветският “ воин. Освен, че идва от съветската мафия, той с нищо друго не може да се отличи от супергероите от другите страни.
7. Алексей Шостаков, той е Червеният пазач
Първа поява:Avengers #43, юни 1967

Първа поява в киното: „ Черната вдовица “, 2021



Cate Shortland/Marvel Studios, 2021

Ако Съединени американски щати си имат Капитан Америка, то Съюз на съветските социалистически републики е нужно да има собствен – това става Червения пазач. Алексей Шостаков е летец-изпитател и сътрудник от Комитет за Държавна сигурност (на СССР), той е вторият Страж, само че най-известният. За разлика от Стив Роджърс, Шостаков не приема никакви допинги под формата на секретни отвари за увеличение на силата – любовта му към Родината, верността към идеалите на комунизма и волята за победа му разрешават да постигне безчовечен резултати. Моден щит със звезда не има, само че има железен диск с магнит, който се връща при него откакто го захвърли. В огромна част от своята кариера той се пробва да покаже, че е доста по-готин от Капитан Америка, само че по този начин и не съумява, а след това сменя костюма си и става Ронин. В комиксите Шостаков е някогашен мъж на Черната вдовица, а не приемен татко, както е показано в кино акомодацията.
8. Антон Ванко – Червеното динамо
Първа поява: Tales of Suspense #46, октомври 1963

Първа поява в киното: „ Железният човек 2″, 2010 и “Агент Картър “, 2015



ABC Studios, 2015

Съветския съюз си има аналог на Капитан Америка, време е да се направи и подобен на Железния човек – Студената война е фамозна с конкуренцията в оръжията, тъй че няма нищо чудно в това. Такъв воин става арменецът Антон Ванко, академик физик, основал личен костюм, който по нищо не отстъпва на бронята на Старк.

Съветското държавно управление изпраща Ванко в Америка да се разбере със Stark Industries, където капитализмът оказва своята успеваемост пред социализма. Антон е надвит и боейки се за живота си моли за политическо леговище в Съединени американски щати. Там той стартира работа в компанията на Старк и даже стават другари. След Ванко бронята на Червеното динамо носят още десетки руснаци, измежду тях Дмитри Бухарин, който се счита за главното Червено динамо, тъй като се появява в три сюжетни описа за Железния човек, повече от всеки различен притежател на костюма. Михаил Арсус е част от „ Зимната армия “.
9. Космо – галактическото куче Космо
Първа повява: Nova vol. 4 #8, януари 2008

Първа поява в киното: „ Пазители на галактиката “, 2014



James Gunn/Marvel Studios, 2017

Да-да, правилно е: положителното момче, ръководещо службата за сигурност на галактическата станция, официално е руснак. Предисторията на кучето наподобява на тази на Лайка, първото животно, което е отправено в космоса още през 1957 година в границите на руската галактическа стратегия.

Космо не умира по времето на опита, а инцидентно попада на галактическата станция, където мутира и става телепат. Нерядко прекарва време с пазителите на галактиката и понякога си съперничи с лекар Стрендж – двамата са гении и по собствен метод магьосници. Космо, в допълнение към телекинезата, психическите качества и контрола на мозъка, има и лична телепатична тога.
10. Ланя Петровна – Тъмната звезда
Първа поява: Champions #7, май 1976

Първа поява в киното: „ Отмъстителите “, 2013



Avi Arad/Marvel Entertainment Group, 1992

Още една руска героиня, която минава на страната на Съединени американски щати по време на интервенция, която цели връщането на Черната вдовица в Съюз на съветските социалистически републики. Основната мощ на Ланя е ръководството на междупространствената сила, която се споделя Тъмна мощ. В Съединени американски щати тя става един от първенците на Лос Анджелис (заедно с Вдовицата, Ангела, Човекът лед и Херкулес), само че когато се разпадат дамата взема решение да се върне в Русия и се причислява към „ Съветските супервойни “, а по-късно става част от Изгнаниците.

Тъмната звезда постоянно сменя своите страни, само че може да се смята за героиня. Биографията ѝ е впечатляваща. Тя съумява да живее в двата лагера, била е в космоса, няколко пъти се завръща от мъртвите, не постоянно в личното си тяло. Има съвсем сантиментални връзки с Човека-лед – той мощно се влюбва в девойката, само че тя избира да го резервира като другар. Най-руското в нея е участието ѝ в „ Съветските супергерои “, аналог на Отмъстителите с привкус на комунизъм, в държанието и в суперсилите си дамата няма нещо доста неповторимо.

създател: СЕРГЕЙ СЕРГИЕНКО

източник: bg.rbth.com
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР