Нереално е тук да се задръстим с бежанци, които ще

...
Нереално е тук да се задръстим с бежанци, които ще
Коментари Харесай

Филип Гунев: Няма да се задръстим с бежанци, върнати от Австрия

Нереално е тук да се задръстим с бежанци, които ще бъдат върнати от Австрия – това е политическо говорене. Това мнение изрече пред БНР някогашният заместител вътрешен министър Филип Гунев.

Според него в анекса няма нищо, което е отвън това, което вършим по принцип.

" България е задължена всеки мигрант, който заловим тук, да го записваме в една база, да му взимаме отпечатъците и в случай че той избяга отсам, преди да си е получил статута на емигрант, и " изплува " някъде в Германия, там като му вземат отпечатъците ще видят, че той първо е влезнал в България и би трябвало да го върнат. Това е в този момент съществуващият Дъблински правилник ", изясни той.

Тези мигранти, които са регистрирани у нас, се разгласяват всеки месец на страницата на Министерство на вътрешните работи. За тази година са към 15 хиляди, акцентира Гунев в изявление за предаването " Преди всички ". По думите му всяка една европейска страна може да ни върне тези мигранти, само че регламентът е неработещ.

Реалността е, че всяка година хиляди минават през България и в последна сметка съумяват да избягат в Западна Европа, разяснява някогашният заместител вътрешен министър, като посочи, че през годините не повече от няколко стотин сполучливо биват връщани. Освен това, акцентира той, те имат право да обжалват това връщане. При положително предпочитание, съгласно него, тези процедури могат да бъдат забързани. Това е написаният подробност в този анекс – че ние се съгласяваме на една доста по-ускорена процедура на благосклонност, посочи Гунев.

Според него това говорене е за вътрешна политическа приложимост в Австрия:

" Колкото и да върнат, тези хора не са тръгнали към България – те още веднъж ще създадат опит да избягат към Западна Европа. Те са стопански мигранти. В немалка степен имат стопански подбуди и не просто търсят леговище от война, а търсят по-добър живот ".

По думите му опцията ние действително да предотвратим на 100%, а даже и на 50%, опитите от тези, които ще бъдат върнати, още веднъж да създадат опит да избягат е доста дребна.

Филип Гунев счита обаче, че това е трябвало по-ясно да бъде комуникирано, тъй като в този момент доста елементарно се употребява за политически спекулации.

Според него изборите са главната причина на Австрия да слага тези условия. Той предвижда, че след изборите в страната тези условия бързо могат да се премислят или да се интерпретират по един или различен метод.

Гунев счита, че до края на март ще бъде направена метаморфоза на летищата по отношение на новите условия на Шенген.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР