Неразумна е мярката на правителството да се дава отстъпка за

...
Неразумна е мярката на правителството да се дава отстъпка за
Коментари Харесай

Енергиен експерт: Отстъпка за горивата за всички е неразумна мярка

Неразумна е мярката на държавното управление да се дава отстъпка за горивата на всички, съобщи пред Българска национална телевизия енергийният специалист Мартин Владимиров.

Според него е " по-разумно да се преведат директни чекове към най-уязвимите групи, които не могат да покриват отговорностите си в енергиен проект и които са лимитирали потреблението си - това важи за към 1/3 от популацията. "

" Отстъпка за горивата за цялото население е безразсъдно, тъй като дава неверни тласъци на междинната класа и на по-богатите да употребяват доста повече горива, в сравнение с са им нужни ", счита Владимиров.

Според него към семействата и най-уязвимите групи би трябвало да бъдат ориентирани директни кешови прехвърляния, с цел да могат те сами да решат защо да похарчат парите си.

" За някои хора пазаруването на съществени хранителни артикули в магазина ще е доста по-важно от зареждането на горива. От тази позиция мярката е по-скоро популистка ", разяснява специалистът.

 istock istock
Той изясни още, че цените на най-използваните горива у нас - дизел и А95 се движат към 10% под междинните за Европейски Съюз и България е консистентно измежду страните с най-ниски цени. Това значително се дължи че на българския пазар има едни водач, който освен преработва горивата, само че и държи 2/3 от пазара на едро и има достъп до по-евтиния съветски петрол.

Превозвачи: Има далавера с цените на горивата

" Ценообразуването в България е по-скоро основано на цените на интернационалните тържища, т.е. може да има понижения от самия главен снабдител на горива в България. И в случай че има някъде, където превозвачите би трябвало да стачкуват, то е пред рафинерията в Бургас ", разяснява Мартин Владимиров.

По думите му нямаме доста механизми, с които да задържим цената по пазарен метод, само че сега всички страни Европейски Съюз ползват ограничения за поддръжка на потребителите.

" Цената на суровия петрол на международния пазар се успокои, тъй като множеството търговци и спекуланти към този момент не одобряват риска за ембарго върху съветския нефт толкоз съществено. А даже при използване на ембарго, към този момент е вкарано ценообразуването и няма фактори, поради които цената доста да се вдигне ", сподели още Владимиров.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР