Неравенството на доходите продължава да расте в повече от половината

...
Неравенството на доходите продължава да расте в повече от половината
Коментари Харесай

Парите ги има. Защо се увеличават неравенствата между бедни и богати в развиващите се страни

Неравенството на приходите продължава да пораства допълнително от половината страни с ниски и междинни приходи, които са взели финансова помощ от Международния валутен фонд (МВФ) и Световната банка (СБ).

Това отбелязва на интернационалната асоциация Оксфам , което се бори с бедността по света. Новината идва на фона на започващите в понеделник пролетни срещи на МВФ и СБ.

Информацията демонстрира, че неравенството на приходите пораства в 37 страни като Етиопия и Замбия и остава високо в общо 42, измежду които Хондурас и Мозамбик. Това прави общо 60% от страните, получаващи помощи или заеми от двете организации.

Председателката на Оксфам във Вашингтон Кейт Доналд сподели в понеделник, че битката с неравенството е приоритет за МВФ и СБ, само че " в това време те поддържат политики, които вбиват чеп сред богатите и останалите ".

" Това двуличие на високо равнище би трябвало да бъде прекъснато ", добави тя.

Миналата година Световната банка за пръв път в 80-годишната си история сподели, че ще стартира битка с икономическите неравенства. Първият тест за това ще бъде отпущането на средства за най-бедните страни по света. Това ще бъде един от предпочитаните проблеми на пролетните срещи.

Дарителските вноски към Международната асоциация за развиване (IDA) на СБ са на едно и също ниво през последните години. Според президента на СБ Аджай Банга държавните управления на страните донори би трябвало да създадат идващите вноски " най-големите за всички времена ".

Държавите с ниски приходи са изправени и пред дългова рецесия, което прави попълването на IDA още по-спешно.

Според Оксфам страните, които дават отговор на условията за приемане на помощи от IDA са свръхзадлъжнели и би трябвало близо половината от задълженията им да бъдат опростени.

" Не можем да се крием зад извинението " не можем да си го позволим ". Парите са ги има. Те просто не текат в вярната посока ", сподели председателката на Оксфам Доналд.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР