Неработещи кодове за отстъпки при пазаруване през Интернет, фалшиви стоки,

...
Неработещи кодове за отстъпки при пазаруване през Интернет, фалшиви стоки,
Коментари Харесай

С какви проблеми се сблъскаха потребителите при пазаруването за празниците?

Неработещи кодове за отстъпки при извършване на покупки през Интернет, подправени артикули, непредоставяне на указания за приложимост на електрически уреди и подозрение за заплаха, маркиране на продукти с понижени цени на постоянните им цени.

Това са част от проблемите, с които са се срещнали почитатели на онлайн платформата „ Ние, потребителите “ при покупките около отминалите коледно-новогодишни празници, описа пред Bulgaria ON AIR създателят на плана Габриела Руменова.

Когато потребителите открият, че предоставеният самостоятелен код за отстъпка от 10% или 15% не работи и се възмутят с коментар в страницата на търговеца в обществената мрежа, негов представител се извинява и му дава световен код за отстъпка от 1%. Понякога новата „ оферта “ е съпроводена с обяснението, че в началото изпратеният самостоятелен код не работи за някои категории артикули. Или че код, какъвто потребителят е въвел, нямат.

В сходна обстановка следва да бъдат изяснени в началото оповестените публично от търговеца условия за даване и прилагане на кодовете за понижение на цената. При неспазването им от негова страна е налице нелоялна комерсиална процедура, която следва да бъде санционирана и неразрешена от Комисията за отбрана на потребителите.

„ Масово инструкциите за приложимост на техниката са на китайски, както се оказа и за закупения от мен вакуум масажор “, споделя пострадала. Тя се оплаква от липса на напътствие, че няма стоп копче и при изпробването на уреда едвам не изгорила щерка си, като прецизира, че цената му не е по никакъв начин ниска – 70 лева „ Като им се оплаках, незабавно понижиха цената на половина! Много органи и никой не гледа. Поисках тест, само че не ми се полагало да го отворя “, споделя още дамата.

За сигурността на електрически уреди би трябвало да следи Държавната организация за метрологичен и механически контрол, а за съблюдаване на законовото условие за даване на указания на приложимост на български език дава отговор Комисията за отбрана на потребителите.

Друг сигнал е обвързван със закупуване през Интернет на парфюм за над 100 лева, който се оказва менте, а търговецът отхвърля всякаква противоположна връзка с клиента си. След съдействието на специалистите от „ Ние, потребителите “ парите бяха възобновени единствено за ден. Ако човек закупи подправени артикули, следва да алармира органите на реда и Патентно ведомство, при подозрение за заплаха на козметични артикули – Министреството на опазването на здравето, а при нелоялни търговски практики – КЗП.

Постъпили са и недоволства за недействителни понижения, липса на промоционални продукти, по-високи цени на дадени артикули в онлайн магазина на търговец спрямо физическите му обекти и други

На потребителите бяха дадени безплатно насоки и помощ в връзката и подготвянето на писмени тъжби до търговците за споразумяване на въпросите.

А имаше и един образец за добра процедура, която четири млади девойки споделиха с нас. Спонтанно решили да посрещнат новата година в Сливен, запазили като на смешка къща за посетители и въпреки да тръгнали със подозрения, останали прелестно сюрпризирани, когато видяли, че домакините ги чакали на гарата, а в къщата на масата имало приготвени за тях питиета и храна.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР