Неработещи климатици както в обществени сгради, така и в автобусите

...
Неработещи климатици както в обществени сгради, така и в автобусите
Коментари Харесай

Експеримент: Колко градуса е в пловдивските автобуси? Живакът показа опасни стойности

Неработещи климатици както в публични здания, по този начин и в рейсовете в Пловдив. Жегите на открито не престават,температурите надвишават 35 градуса в града, а в градския превоз те са още по-високи. Причината, несъмнено, са неизправности в климатичните системи. Освен, че стотици пловдивчани употребяват градския превоз всекидневно, тяхното пътешестване несъмнено не е прелестно и ветровито. 
Прочетете още
Безумен е фактът, че на сходно място като градския публичен превоз, няма охладителни системи. Смесването на хиляди миризми, скупчването на толкоз хора в затворено пространство изключително през летния сезон са предпоставки за утежняване на здравословното положение на пасажерите, което в краен случай може да приключи съдбовно.

Проучване на TrafficNews сподели, че от пет тествани градски линии, четири от тях нямат климатик, а градусите регистрираха стойности над тези извън. Първият рейс е по линия 26, в който  се чува звука на „ климатик ”, само че температурата вътре възлиза на 38 градуса по Целзий.

Отдавна градския превоз не се слави със своята акуратност и прецизност, само че в летния сезон, когато на открито жегите са съществени е повече от недопустимо хората да чакат по 25 минути, с цел да се качат на мечтаната на линия.  Още повече възрастните хора са постоянни пасажери, а за тях е извънредно нездравословно да чакат толкоз дълго, а след това да се качат в рейс, в който климатик няма.

Така се случва и с линия номер 20, за която таблото демонстрира 25 минути до идване на спирката преди Тунела Север посока Централна гара. В  нея климатик напълно липсва, а регистрираната температура още веднъж е 38 градуса. Прозорците в рейса са изпотени, а водачът през съвсем цялото време кара на отворена предна врата, с цел да влиза въздух.

Рейс по линия 6 също е лишена от климатик. В ранния следобяд, когато на открито е най-топло, в автобуса е още по-задушно макар отворените прозорци. Там термометъра още веднъж регистрира 37 градуса, а дневната за града е 34. Това са цели три градуса разлика, което е извънредно неуместно.

В ранните часове на деня, когато хората всеобщо потеглят за работа и употребяват рейсовете, по линия номер 66, като се изключи че идва дребен автобус на спирката против Хирургиите, само че и е препълнен от хора. В него още веднъж няма климатик, а отворените дребни прозорци несъмнено не избавят ситуацията. Хората са струпани един до различен и  въздух дори не стига. Разбира се, в ранното утро температурите не са толкоз високи, само че за цялостен дребен рейс климатична система е безусловно нужна.

Единственият рейс, който има климатик, е по линия номер 1, където температурата пада до 30 градуса и пътуването е изцяло търпимо.

Всички контракти с превозвачите ги задължават да имат климатични системи  в  рейсовете си, като се пускат при температура над 28 градуса на открито.  В купетата живакът не би трябвало да демонстрира повече от въпросните градуси.

За всяка неработеща климатична апаратура превозвачите би трябвало да бъдат санкционирани от Община Пловдив. Оправданието тази година на притежателите на рейсовете е, че няма аварийни елементи на пазара и не могат да ги  ремонтират.

При  редовно неспазване на условието за климатичните съоръжения Община Пловдив може дори  да прекрати  договорите с тях.

Проверка е направена и в две публични здания в града. Едната от тях е пощата, в която стара жена наскоро припадна, до момента в който чакала да вземе пенсията си. Неизненадващо климатик няма, а термометърът регистрира 36 градуса. Състоянието на постройката също е неизрядно. Таванът от дърво е пропаднал тук-там и оттова влиза топлота извън.

34 градуса е температурата на автогара „ Родопи ”, където непрекъснато има напор на заминаващи и идващи. Там климатична система също липсва, а хората всеобщо са с бутилки вода, с цел да се охладят по някакъв метод. Освен за пасажерите за работещите на автогарата също е нездравословно да правят отговорностите си в такава среда.

Жегите в Пловдив ще не престават още дълго време. Затова е значимо както на публичните затворени места, по този начин и в градския превоз да има охлаждащи системи, които да работят. Не единствено че ще бъдат избегнати съдбовни произшествия, само че и хората ще бъдат спокойни както за себе си, по този начин и за околните си.









 

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР