Неприятна новина сполетя българския баскетбол. Почина една от емблемите на

...
Неприятна новина сполетя българския баскетбол. Почина една от емблемите на
Коментари Харесай

Тъжна вест потресе спортна България! Отиде си баскетболна легенда

Неприятна вест сполетя българския баскетбол. Почина една от емблемите на спорта с оранжевата топка в Плевен – Иван Стоянов Георгиев, прочут като Баджо, написа Блиц.

``
реклама

Иван Георгиев е роден на 14 юни 1931 година в самоковското село Радуил. По баскетбола го възпламенява италианецът Джовани Клева в Плевен, където фамилията му се реалокира да живее.

Заедно с братовчедите Георги и Любомир Панови, Михаил Петров, Сава Милчев и други надарени младежи от града се провеждат и сами си построяват баскетболни площадки, самообразоват се и играят непознатата дотогава игра. През 1951 година става играещ треньор.

Баджо се счита за един от основоположниците на баскетболните школи в градовете Плевен и Ямбол, където работи и извежда тимовете мъже и дами до „ А “ група.

Самият той се състезава до 36 годишна възраст. Помага за израстването и изявата на плеяда състезатели, популяризирали българския баскетбол по целия свят – с изключение на упоменатите Георги Панов, Любомир Панов и Сава Милчев, пред погледа му се развиват Атанас Пейчински, Никола Илов, Иван Цончев, Иван Дочев. Той е разгласен за треньор по баскетбол на века в Ямбол.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар: Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР