Неприключените наказателни дела се разглеждат от съдилищата, в които са

...
Неприключените наказателни дела се разглеждат от съдилищата, в които са
Коментари Харесай

Ден преди другите ГЕРБ - предложи да се отложи смъртта на спецсъд и прокуратура

Неприключените наказателни каузи се преглеждат от съдилищата, в които са били формирани. И надлежно неприключилите досъдебни производства се довършват от органите, пред които са висящи.

Това написа в текст на проектопромени на Наказателно-процесуален кодекс, импортирани в Народното събрание от осем депутати от ГЕРБ.

Той касае делата, които до момента бяха подсъдни на нарочените за закриване профилирани институции и идва ден преди оповестеното за сряда начало на разискване на плана за промени в Закон за съдебната власт и Наказателно-процесуален кодекс, с които тези институции ще се закриват.

Ако си представим да вземем за пример делото КТБ, което е на фаза " разпит на четвърти очевидец ", излиза, че то ще продължи безпределно в Специализирания съд, нищо че той ще е закрит. А какъв брой неприключили - " висящи " инспекции и досъдебни производства против министри и прочие за " висока корупция " дремят в спецпрокуратурата, е загадка, заключена единствено в прокуратрата. Но те биха " подпечатали " съществуването й в някакъв тип будна кома - излиза от законопроекта.

(В законопроекта, входиран от Министерския съвет по концепция на Надежа Йорданова, написа напълно друго по тематиката къде ще отидат наличните към този момент каузи и следствия:

" Неприключилите досъдебни производства и преписки в Специализираната прокуратура се изпращат на съответните прокуратури по подготвеност...

Първоинстанционните наказателни каузи пред Специализирания углавен съд, по които не е извършено разпоредително съвещание... се изпращат по подсъдност на съответните съдилища.

... Първоинстанционните наказателни каузи пред Специализирания углавен съд, по които е извършено разпоредително съвещание, стават подсъдни на Софийския градски съд и разглеждането им продължава от правосъдния състав, провел съвещанието.

Съдиите от правосъдните сформира, които не са преназначени в Софийския градски съд, се командироват за присъединяване в разглеждането на делата...

Идентично е ситуацията с въззивните каузи пред апелативните инстанции, бел. ред. Клуб Z)

В законопроекта на ГЕРБ също се показва, че делата на европейската прокуратура отиват в Софийския градски съд.

В първия план, посочен от Надежда Йорданова, по въпроса имаше вакуум и по този начин излизаше, че те ще се гледат по общия ред на областен съд - съгласно местоизвършване на действието (например първият афишиан у нас случай, влезнал в съда е с контрольор от Държавна фирма " Земеделие ", изнудвал пловдивски предприемач и трябваше да отиде на ОС-Пловдив, б.р.).

Очаквано, и в плана на ГЕРБ се пращат в Софийския градски съд делата по Глава първа от Наказателен кодекс - за държавна измяна, шпионаж, тероризъм и прочие, а също на съдии, прокурори, следователи, членове на Министреския съвет.

Но също и тези на зам.-министри, кметове, регионални шефове, членове на КПКОНПИ, членове на Висш съдебен съвет, ръководители на организации, шефовете на Национален осигурителен институт, на НЗОК, на Национална агенция за приходите - даже и районните. В плана на Надежда Йорданова за тях не е посочен Софийски градски съд, а пишеше, че са подсъдни " на окръжния съд " (?!).

Любопитно е, че ГЕРБ сами се отхвърлят от личната си концепция и оферират изцяло да се анулира алинея 4 в чл 411а на Наказателно-процесуален кодекс (която бе оповестена за противоконституционна), касаеща... " прокурора по следствието против основния прокурор или негов заместител ".

Също по този начин ГЕРБ (поне в този си законопроект) не нападна един от най-големите проблеми, посочени от самите магистрати от Спецсъда - текстовете, че след закриването те ще бъдат назначени хем на на равни по степен места, хем откакто....

"... съдийската гилдия на Висшия правосъден съвет приема решение за откриване на длъжности в окръжните и в апелативните съдилища... предвид на степента на натовареност на наказателните им отделения. " (из законопроекта за промени в Закон за съдебната власт, импортиран от Министерството на правосъдието)

И чак по-късно съдиите ще подават заявки, в които ще декларират своето предпочитание, казано просто - където първо са им разкрили места, освен това единствено в наказателни отделения.

Според поредност от заявления на магистратите от спецсъда това наподобява на " изселване " и е неказокнно, дискриманационно и противоконституционно.

Законопроектът на ГЕРБ не се опълчва и на анулацията на кариерните бонуси на " любимците " от Инспектората - които към момента до през днешния ден „ могат да бъдат възобновени на служба с една степен по-висока от заеманата преди избора “.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР