Неприемливо е да не сте членове и по сухопътни граници,

...
Неприемливо е да не сте членове и по сухопътни граници,
Коментари Харесай

Рюте към Главчев: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство в Шенген

Неприемливо е да не сте членове и по сухопътни граници, споделил нидерландският министър председател на българския си сътрудник
Служебният министър-председател Димитър Главчев се срещна с премиера на Нидерландия Марк Рюте, заяви пресслужбата на Министерския съвет. Разговорът бе по покана на Рюте в границите на изключителното съвещание на Европейския съвет в белгийската столица Брюксел.

" Това беше заслуга на България, недопустимо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници. Ще спомагаме и пред Австрия за пълноправното ви участие ", сподели нидерландският министър председател след срещата.

Главчев благодари за поддръжката на Нидерландия за напъните на страната ни да бъде призната в еврозоната, добавя Българска телеграфна агенция.

" България се оправя сама ", безапелационен бе Рюте.

Нидерландкият министър председател сподели сходни думи и пред някогашния към този момент министър председател Николай Денков през февруари. " Оптимист съм, че България може да стане пълновръстен член на Шенген до края на 2024 година. Наистина съм доста горделив от това, което България реализира и ще направя всичко, което зависи от мен ", съобщи Марк Рюте на брифинг в отговор на въпрос на български публицист във връзка участието на страната ни в Шенген.

По тематиката за участието на България в еврозоната, той също изрази оптимизъм, само че акцентира, че страната ни би трябвало да покрие критериите и той ще се съобрази с решението на Европейска комисия по тематиката.

Тогава Рюте обърна внимание на поддръжката на България за Украйна и значимостта на страната ни като източен фланг на НАТО. Според нидерландския министър председател, в България съветската опасност се усеща доста ясно, в това число когато става дума за въздушното пространство на страната ни.

Марк Рюте разяснява и постигнатото във връзка с защитата на въздушното пространство - така наречен еър полисинг (air policing), в който са били включени нидерландски самолети F 35, а нидерландски морски пехотинци са били ситуирани в български авиобази. Според Рюте не трябва да се подценява казусът с дезинформацията и опитите на Москва да въздейства и да разделя българското общество. Той беше безапелационен, че казусът с дезинформацията демонстрира за следващ път, че войната в Украйна излиза надалеч отвън обрисуваните граници на картата.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР