Неприемането на план сметката на НЗОК вчера в комисия е

...
Неприемането на план сметката на НЗОК вчера в комисия е
Коментари Харесай

Денков ядосан на депутатите за бюджета на НЗОК

Неприемането на проект сметката на НЗОК през вчерашния ден в комисия е удар по лекарите и пациентите. Това съобщи министър председателят Николай Денков при започване на днешното съвещание на Министерския съвет.

„ Бюджетът за опазване на здравето е рекорден – над 1,1 милиарда лева допълнително, който към този момент стана 8 милиарда лева годишно. Над 3 милиарда са планувани за лечебните заведения, в това число 60 млн. лева повече, с цел да се приготвят лечебните заведения за изключителни обстановки, повреди и произшествия. Приоритет са усилването на профилактиката, ранното диагностициране на хронични и злокачествени обществено значими болести. Разработват се нови стратегии за профилактика и ранно разкриване на болесттите. За всичко това има финансиране в бюджета ”, съобщи Денков.

Той посочи електронизацията като различен главен приоритет, който ще подсигурява изсветляването на системата, къде отиват парите и изнасят ли се нелегално медикаменти. „ Електронизацията, в това число и електронните предписания, са основна част от здравната ни промяна. За разлика от аналоговите процеси с неразбираеми резултати, цифровите системи дават опция за явен разбор и установяване на ефикасни здравни политики. Това значи възстановяване на здравето на хората и увеличение на продължителността на живота “, съобщи Денков.

Премиерът сподели още, че е стихотворец ангажимент за увеличение на възнагражденията и изискванията на труд на медицинските експерти и да се търси решение на казуса с възходящата възраст на лекарите в България и намаляването на техния брой. Той прикани здравното министерство да затегне контрола срещу злоупотреби в лечебните заведения.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР