Непреподадените уроци на историята- така е нарекъл една част от

...
Непреподадените уроци на историята- така е нарекъл една част от
Коментари Харесай

Български документален филм за Катин: Премълчаните истини на историята

Непреподадените уроци на историята

- по този начин е нарекъл една част от документалния си филм " Жертва на пешки " режисьорът Асен Владимиров, който е и сценарист и продуцент. В Дома на киното във вторник бе премиерата на кино лентата - роман за ориста на българския участник в интернационалната здравна комисия за следствие на всеобщите гробове край
Катин, покрай Смоленск. Там при започване на 1943 настъпващите войски на Третия райх откриват всеобщи гробове и по гледище на емигрантското полско държавно управление в Лондон, а и на Берлин, е образувана интернационалната комисия, на чието сформиране остро се опълчва Сталин.

Днес истината е известна - през 1990 година разпадащият се Съюз на съветските социалистически републики разкри документите, от които е видно че над 15 хиляди полски пленници, най-вече офицери, са разстреляни поединично от руското Народен комисариат за вътрешни работи (на СССР) с изстрел в тила в Катинската гора. Но филмът демонстрира и премълчаването на истината в продължение на над 45 години в името на пропагандни цели геополитически ползи на трите велики сили - Съюз на съветските социалистически републики, Англия и Съединени американски щати.

Филмът споделя за ориста на доктор Марков в България след края на Втората международна война посредством показанията му пред националния съд, пред който е изправен поради присъединяване му в комисията. Там той декларира, че не е подписал протокола за осъществените от него аутопсии, и е оневинен. Филмът прави догатката дали оправдателната присъда на доктор Марков не е внушена от Москва, с цел да бъде той по-късно употребен като очевидец в интерес на руската позиция в съэсзадената по-късно от Съюз на съветските социалистически републики комисия, а и пред Нюрнбергския съд, с цел да бъде хвърлена на нацистите виновността за разстрела на полските пленници. Хипотезата се удостоверява - доктор Марков в действителност е свикан като очевидец в Нюрнберг, само че оня съд в последна сметка не се произнася за убийствата в Катинската гора.

Съдбата на българския доктор е показана на фона и в подтекста на съпътсващите събития

и мотивации на решаващите фигури на Втората международна война - Сталин, Чърчил и Рузвелт. Филмът " Жертва на пешки " за първи път оповестява документирано, че и Чърчил, и Рузвелт са знаели истината за закононарушението край Катин, само че са мълчали - в началото да не нервират съдружника. И в случай че по време на войната това е било ненапълно разбираемо, за първи път се оповестява различен факт: че през 60-те години в Съединени американски щати е образувана здравна комисия, известна като комисията " Мадън ", която удостоверява изрично заключението на първата здравна комисия, че убийствата са осъществени от Народен комисариат за вътрешни работи (на СССР). Заключението на американската експертна комисия обаче остава засекретено от държавното управление на Съединени американски щати чак до 2012 година, т.е. то е огласено над 20 години откакто архивите на Народен комисариат за вътрешни работи (на СССР) за Катин са към този момент отворени и предадени на Полша.

Цитиран е във кино лентата Чърчил, за който е известно, че не е страдал от остатък на угризения, да споделя във връзка закононарушението в Катинската гора: " Истината е свръхценна по време на война и би трябвало строго да се охранява, в случай че би трябвало и с неистина ".

И въпреки всичко пред Нюрнбергския съд представителите на Сталин не съумяват да наложат позицията си. Поне това Рузвелт и Чърчил не са позволили - лъжата може да се употребява за агитация и в гонене на всевъзможни цели и те драговолно я употребяват, само че чак да я узаконят пред съда щеше да пристигна вповечко. Дори в геополотическата игра, където другояче всичко е разрешено. Защото спечелилите не ги съдят - както се споделя на едно място във кино лентата.

Филмът има голяма просветителска стойност

тъй като споделя за премълчавани истини от историята, въпреки и да са били известни на стеснен кръг експерти историци. " Искахме да покажем и подредено познание, споделя създателят. И добавя: Играта на великите сили предопределя и ориста на нашия доктор. Д-р Марко Марков се озовава сред воденичните камъни на геополитическите ползи и е трябвало да поведе своята най-драматичната човешка борба - да опази достолепието си и в същото време да оцелее. "

Разговор с създателя на кино лентата Асен Владимиров можете да прочетете в " Дневник " на следващия ден.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР