Непрекъснато пристига информация от съответните служби на страните членки и

...
Непрекъснато пристига информация от съответните служби на страните членки и
Коментари Харесай

Теодора Генчовска: Имаме готовност да реагираме на всякакви сценарии

Непрекъснато идва информация от съответните служби на страните членки и сътрудници в НАТО и Европейския съюз, обстановката е извънредно динамична. Имаме подготвеност да реагираме на всевъзможни сюжети в най-кратки периоди. Това сподели министърът на външните работи Теодора Генчовска в предаването „ 120 минути " по бТВ.

Тя акцентира, че към момента има принадлежности за разговор и те би трябвало да бъдат употребявани Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън продължава дипломатическите старания и в сряда следва следващ кръг от диалози сред държавния секретар Блинкен и външния министър на Руската федерация Лавров. В четвъртък е планувана среща на Г-7, изясни Генчовска. „ За страдание сега се следи продължаващо увеличение на съветските сили и техника, което е в контраст на интернационалния ред ", разяснява тя.

Мюнхенската конференция по сигурността по думите й е била извънредно навременна и потребна, тъй като е дала опция всички международни водачи да се съберат и да излъчат ясно обръщение към Владимир Путин. „ Всички ние заставаме зад Украйна и сме подготвени да продължим разговора. В същото време сме подготвени за безапелационна и единна реакция, в случай че не се случи деескалация на напрежението ", уточни външният министър.

Тя изясни, че процесът по налагане на възможни наказания на Руската федерация при ескалация на напрежението е стартирал от дълго време. „ Те ще бъдат стопански, финансови и самостоятелни и решението за тяхното налагане ще бъде взето от всички нас в съгласуваност със Съединени американски щати и Англия.

Това може да се случи във всеки един миг ", съобщи министър Генчовска. По думите й пакетът наказания е много изчерпателен и в този смисъл ще бъде ефикасен механизъм за противопоставяне на възможна съветска експанзия.

На този стадий не се планува пренасяне на българското посолство от Киев, съобщи външният министър. Тя добави, че на уеб страницата на Министерство на външните работи има регистрирани 86 български жители, от които единствено 6 са изразили предпочитание да бъдат евакуирани при положение на потребност.

По отношение на тематиката „ Македония " външният министър акцентира, че най-важно е да бъдат обезпечени правата на българските жители в конституционната и правната уредба на Република Северна Македония.

Теодора Генчовска разяснява и последната информация, с която разполага Външно министерство българските жители от горящия ферибот в Йонийско море. 11 души към момента не престават да бъдат в неопределеност, 7 от тях са български жители. Министерство на външните работи и Министерство на вътрешните работи са в контакт с околните на търсените лица, съобщи тя.

Консулът ни в Солун до последно е бил на място с българските жители. Всички българи към този момент са в България или се чака да се приберат в по-късните часове, 25 са отпътували за Италия. Състоянието на настанения в болница български жител е устойчиво, сподели още Генчовска.

По думите й пристанищните управляващи на Гърция не са удостоверили появилата се информация за качени двама българи на борда на хеликоптер.

Очаква се в границите на днешния ден да стартира претършуване на борда на ферибота. Има един непокътнат етаж от ферибота с коли, където евентуално към момента могат да бъдат открити хора, сподели още външният министър.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР