Непрекъснато отчитаме над 100 000 млади хора, които нито учат,

...
Непрекъснато отчитаме над 100 000 млади хора, които нито учат,
Коментари Харесай

Над 120 хил. младежи у нас нито учат, нито работят

Непрекъснато отчитаме над 100 000 младежи, които нито учат, нито работят. Във времето са стигали до 180 000, а сега са 124 000 души. Това уточни Деница Сачева – народен представител от ГЕРБ-СДС и ръководител на парламентарната Комисия по труда, обществената и демографската политика. Тя взе участие в откриването на форума „ Политики и начинания за младежка претовареност в България: провокации и направления ", проведен от Центъра за проучване на демокрацията.

Според нея не е изследвано задоволително какви са аргументите за тези данни. Изключително значимо е да разберем какви са аргументите за това. Дали аргументите се коренят в ниското обучение, неграмотността, дали аргументите са свързани с това, че няма нужните умения, които работодателите търсят. Дали аргументите са в актуалните форми на труд и претовареност, които не са регламентирани законодателно и оттова една забележителна част от младежите не са забележими за държавната статистика. Недоверието на младите към институциите или има и други аргументи, които не можем да забележим, разяснява Сачева.

Темата за младежите, които нито учат, нито работят, е тематика, която от време на време се повдига в общественото пространство, само че все не съумява да стане център на политическите решения и не може влезе в политическия дневен ред, сподели още депутатът.

Младите хора на възраст 25 – 29 година, които нито работят, нито учат или се образоват (25+ NEETs), са постоянно подценявана група в обществената политика на България. Това потомство започва своя професионален път директно след икономическата рецесия през 2008 година Изправени пред неизясненост и неустановеност във връзка с работата и общественото си благоденствие, тези младежи доста по-често са стопански неактивни или заемат несигурни работни места, показват уредниците на форума от Центъра за проучване на демокрацията.

 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР