Непрекъснато ходим из страната и намираме отпадъци на най-различни места

...
Непрекъснато ходим из страната и намираме отпадъци на най-различни места
Коментари Харесай

Ревизоро затяга контрола на пристанищата, ще проверява всеки контейнер

" Непрекъснато вървим из страната и намираме боклуци на най-различни места и хора настояват, че половината от тях са тръгнали в тъкмо избрана посока . "

Това разяснява в Министерския съвет екоминистърът Емил Димитров - Ревизоро във връзка инспекцията на прокуратурата в Гълъбово през днешния ден и противозаконния импорт на италиански отпадък в страната.

" Ходим по пристанища и връщаме контейнери, тръгнали в избрана посока, коя е посоката - проверяващите органи ще кажат ", безапелационен бе министърът.

Той се възмути, че като министър върви да събира из цялата страна контейнери, ангажирани са полицията, прокуратурата, Регионална инспекция за опазване на околната среда.

" За да ги събираме и връщаме, това не е работа на страната ", сподели Емил Димитров и в тази връзка бе безапелационен, че страната няма повече да пуска боклуци и ще се вкара нова организация.

А тази нова организация за преодоляване на противозаконното влизане на боклуци от Италия в България ще е обвързвана, от една страна, със засилен надзор на пристанищата - " в случай че се види проблем, този, който е натоварил контейнерите, ще си ги връща и няма да влезе нито един противозаконен резервоар отпадък в страната ", от втора страна - към този момент откритите противозаконни боклуци ще бъдат връщани от страната, а от трета - тези, които не могат да се върнат, ще бъдат унищожени.

" Границата по вода е овладяна ", безапелационен бе Ревизоро.

Ще извикам всички четири мощности, които се занимават с преправка на боклуци, персонално ще получавам информация по какъв начин вървят нещата по границата. Ако има проблем с контейнерите - самите притежатели ще си ги връщат. Ако някой смъкна 50 контейнера и в случай че един се окаже противозаконен, и 50-те няма да влязат в страната . Да стои там, да си заплаща, до момента в който си изнесе 50-те контейнера назад ", изясни ограниченията в битката с противозаконните боклуци екоминистърът.

Той добави, че с огромните производители няма да има проблем - става дума за 4-те циментови завода и един в Сливен, тъй като " в тази ситуация легалният бизнес заплаща цената на незаконния ".
 Претърсват офиси на две сдружения в Гълъбово поради италиански отпадъци
Претърсват офиси на две сдружения в Гълъбово поради италиански отпадъци

Очаква се и изземане на документи

На въпрос за инспекцията в ТЕЦ-овете на Христо Ковачки, Димитров отговори: " Прокуратурата ще се произнесе, тя е проверяващият орган, аз съдействам ".

В умозаключение екоминистърът разяснява и обстоятелството, че органите не могат да открият притежателя на компанията, която към момента не е разчистила отпадъците си под автомагистрала " Струма " край Дупница.

" Този човек доста боледува, тежко му е, този бизнес не е добре за него. Болен е, той би трябвало да възвърне парите на тези, които са преместили отпадъците и това са негови проблеми с АПИ. Той би трябвало да си получи съответната административна мярка ", сподели Емил Димитров.

Ревизоро добави, че са взети ограничения по отношение на автомивките край Дупница, които излязоха на митинг в средата на предишния месец, по тази причина, че им бе спряна водата.

" Както виждате - стопираме фабрики, ще стопираме противозаконни включвания, с цел да може да са цялостни язовирите . Ще намерим тези включвания. Автокъщи в Дупница очевидно нелегално са включени към водопровода на язовир " Дяково ". Може ли да подадеш 110 литра вода от едната страна и в язовира да излязат 7 литра. " Напоителни системи " ще изрежат всички противозаконни включвания ", бе безапелационен министърът.

Запитан дали той има проблем с работата с президентството след оповестеното събаряне на доверие към кабинета: " Работят си доста добре институциите, няма никаква война ", добави Емил Димитров.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР