Непрекъснатата борба с рака или други заболявания може да изтощи

...
Непрекъснатата борба с рака или други заболявания може да изтощи
Коментари Харесай

Учени откриха как да възстановят клетки на имунната система, изтощени от рака

Непрекъснатата битка с рака или други болести може да изтощи Т-клетките на имунната ни система, като попречи на способността им да убиват нашествениците. Учени от Съединени американски щати са разкрили по какъв начин да възвръщат функционалностите на изтощените Т-клетки, тъй че те да са подготвени да се борят още веднъж, което усъвършенства успеваемостта на противораковата имунотерапия, написа „ Сел рипортс “.

Т-клетките са тип бели кръвни кафези, които играят значима роля в отбраната на организма от непознати нашественици, като да вземем за пример рак. Постоянната битка обаче води до тяхното безсилие. Когато това се случи, Т-клетките не създават задоволително стимулиращи имунния отговор протеини и са по-малко ефикасни при унищожаването на раковите кафези.

Имунотерапията е обобщаващ термин за редица биологично основани способи за лекуване. При тях се употребяват Т-клетки за битка с рака, като се покачва способността на имунната система да спре или забави растежа на раковите кафези или й се оказва помощ да ги разпознае и унищожи. За да бъде ефикасна имунотерапията, е належащо Т-клетките да са във върхова форма.

Специалисти от изследователския институт „ Санфорд Бърнам Пребис “ в Калифорния са проучили изтощението на Т-клетките при меланом и са разкрили, че основна роля в него играе протеин, наименуван PSGL-1, който се среща се на повърхността на Т-клетките.

В проучване с мишки с генетичен недостиг на PSGL-1, откривателите са открили, че протеинът предизвиква безсилие на Т-клетките.

Специалистите по-късно са употребявали антитяло, с цел да блокират интензивността на PGSL-1. Те са разкрили, че прицелването към протеина забавя процеса на безсилие на Т-клетките и също по този начин оказва помощ на изтощените Т-клетки да възвърнат функционалностите си. Това е довело до доста понижаване растежа на тумора при мишките.

След като са се убедили в триумфа на основания на антитела метод при гризачи с меланом, откривателите са го тествали върху мишки с мезотелиом – нападателна и смъртоносна форма на рак, която нормално визира белодробните тъкани и е обвързвана с излагането на азбест. Те са разкрили, че методът им работи и при този тип рак.

Следващата цел на откривателите е да приспособяват метода си по този начин, че да бъде подобаващ за потребление при хора, като има капацитет да бъде прилаган при необятен набор от резистентни на лекуване ракови болести.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР