Неправителствени организации се обявиха против решението на образователното министерство за

...
Неправителствени организации се обявиха против решението на образователното министерство за
Коментари Харесай

НПО-та поискаха МОН да отмени забрана за влизане в училище без разрешението на министъра

Неправителствени организации се оповестиха срещу решението на просветителното министерство за възбрана на срещи в учебни заведения без координиране с министерството или началника на съответното районно ръководство на образованието. 

Досега влизането на представители на НПО-та ставаше по преценка на учителите и шефа на учебното заведение. 

Новите правила са оповестени в писмо до началниците на РУО, подписано от зам.-министъра на образованието Таня Михайлова, като се акцентира, че писмото е поради зачестилите визити на неправителствени организации в учебните заведения и цели   " основаване на безвредна и здравословна среда, която подтиква общественото, прочувственото и физическо развиване на детето ". 

Неправителствените организации обаче са безапелационни, че с това писмо се лимитира автономността на учебните заведения. Те цитират и Закона за учебното и предучилищното обучение, съгласно който  " учебните заведения посредством шефовете и
учителите имат правото да преценят своите сътрудници и са задоволително способени, с цел да оценят съдържат ли предложенията на гражданските организации добавена стойност за учениците ".

" Гражданските организации в продължение на години работят в учебните заведения за въвеждане на модерно и качествено обучение, за задържане на деца в учебно заведение, за предварителна защита на експанзията. Повечето политики и стратегии на Министерство на образованието са въведени след дългогодишна работа и старания на цивилен организации, да вземем за пример предучилищното обучение, целодневното обгръщане в учебно заведение, механизма за предварителна защита на насилието и други Неправителствени организации от години работят в учебни заведения за повишение на здравната и полова просвета на учениците, предварителна защита на ХИВ, СПИН, ранни бракове и оказват помощ на учебните заведения в запълване на пропуските в просветителната система ", се споделя в писмото на организациите до просветителния министър Красимир Вълчев, като упорстват за анулация на новите правила.

Те са безапелационни, че основанието, на което се лимитира достъпа на Неправителствени организации до учебните заведения, обвързвано със задължението на учителите да опазват живота и здравето на децата, цели да урони престижа на гражданските организации и да внуши, че работата с тях е рискова.

За анулация на на наредбата се оповестиха фондация " С.Е.Г.А. – Старт за ефикасни цивилен други възможности ", фондация " Център за приобщаващо обучение ", фондация " Джендър обучение, проучвания и технологии ", фондация " Саворе ", Дружеството на Организация на обединените нации в България, фондация " Глобална самодейност в психиатрията ", Асоциацията на парковете в България, Българската асоциация по фамилно обмисляне и полово здраве, Сдружение с нестопанска цел " Алианс за районни и цивилен начинания " (АРГИ), фондация " Рома - Лом ", съдружие " Младежки клуб Рома - Столипиново ", Асоциация ЛИДЕР – Благоевград, Сдружение с нестопанска цел " Алтернативи, доброволчество, развиване – Шумен ", съдружие " Европейски пространства 21 - Русе ", WWW България, Българска фондация " Биоразнообразие ", " Грийнпийс " - България, фондация " БлуЛинк ", фондация " Европейски институт ", фондация BCause и фондация " ЕкоОбщност ".
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР