Неправителствени организации, ангажирани по темата с домашното насилие и насилието

...
Неправителствени организации, ангажирани по темата с домашното насилие и насилието
Коментари Харесай

НПО-та апелираха за спешни мерки срещу домашното насилие

Неправителствени организации, ангажирани по тематиката с домашното принуждение и насилието над дами, приканиха кандидат-депутати от обединенията ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС в идващия парламент да сторят всичко по силите си, с цел да прокарат промени в законодателството.

По думите им единствено от началото на тази година към този момент осем дами са изгубили живота си, а от 2018 година техният брой е 134. В този контект те разкритикуваха страната, защото в България към момента няма публична статистика за жертвите на домашно принуждение.

На 1 млн. дами в България страната отхвърля да им обезпечи ефикасна отбрана. Вече близо пет години страната не подхваща нищо, не се показва никаква политическа воля за смяна, разяснява Рая Раева от Български фонд за дамите.

От своя страна Надежда Стойчева от Асоциация Анимус призна, че домашното принуждение е огромен публичен проблем.

Не единствено че всяка 4-та жена е жертва на принуждение, всяка седмица има по една убита жена. Кога страната ще бъде съществено ангажирана към него?! Разпространението на насилието към този момент отива при децата ни, сигнализира Стойчева.

Заместник-министър на правораздаването Емил Дечев означи, че единствено приемането на един закон не е задоволително, а би трябвало да има непоносимост към домашното принуждение. Той добави, че за задачата е значимо да се работи през образованието и посредством медиите.

Дечев напомни, че с последните промени в Наказателния кодекс към този момент се дава формулировка за домашно принуждение, което планува по-тежки санкции при ликвидиране, причиняване на телесна щета, похищение и закана за осъществяване на закононарушение.

Председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев също се причисли към апела на неправителствените организации и настоя бъдещите депутати в 49-ото Народно заседание да гласоподават и одобряват нов закон за отбрана от домашното принуждение и акцентира, че в този аспект имаме големи дефицити.



Георгиев показа, че Столична община е разкрила правна клиника, чиято задача е да дава безвъзмездна адвокатска помощ на жертвите на домашно принуждение.

Бившият правосъден министър и претендент за депутат от ПП-ДБ Надежда Йорданова съобщи, че въпросният законопроект за домашното принуждение е бил входиран в Народно събрание още на 25 ноември, а е влезнал в зала едвам в последния ден на 48-ия парламент.



По думите ѝ жестоката орис, страданието и гибелта на жертвите на домашно принуждение бяха употребявани грозно за тясно партийни цели. Тя въпреки всичко бе безапелационна, че ще продължи да работи интензивно, с цел да отбрани най-уязвимите.

Рая Назарян от обединението ГЕРБ-СДС увери, че законопроектът ще бъде приоритет, както и неговото по-широко разискване в обществото.

Няма да се откажем от тази идея. Заедно с сътрудниците от Демократична България имаме обща стратегия, само че от тази седмица работим по законодателната стратегия за първите дни на Народното събрание и ще настояваме, с цел да може този законопроект да мине. Всички демократични сили ще се обединим, тъй като би трябвало дружно да подкрепим жертвите на домашно принуждение, сподели от своя страна и Лена Бориславова от ПП-ДБ.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР